Balkenende spreekt met me over HYVES; Hardere strijd om D66-lijsttrekkerschap

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Thursday, June 15 2006.

Wenen (Oostenrijk) 15-06-2006 Het is kwart voor elf 's avonds. Ik zit te tikken in de business lounge van een hotel in Wenen. Ik ben hier vanwege een congres over Milieu en Energie dat hier morgen wordt gehouden. Ik ben net aangekomen met het vliegtuig en vlieg morgenavond weer terug. Niet echt milieubewust, dus

Balkenende spreekt me toe over onze HYVES-vriendschap

Het was een drukke week. Het leukste moment van de week was tijdens het debat over de Europese Top met premier Balkenende. Ik ben sinds een paar maanden woordvoerder Europese Zaken en kom hem de afgelopen maanden daar steeds tegen. Toen hij een aantal vragen van me ging beantwoorden begon hij als volgt:

"Goed u weer te zien, Meneer Van der Ham. Ik bedoel: in levende lijve. Want ik zie u de afgelopen weken ook veel op HYVES. U weet dat ik tegenwoordig ook een HYVER-ben. Ik heb al enkele duizenden vrienden! Wij zijn blijkbaar aan elkaar gelinkt en ik ontvang steeds uw blogs! Leuk om op die manier contact te houden!"

Zo zie je maar: HYVES brengt mensen samen!

Harde strijd om lijsttrekkerschap

De rest van de week was het erg druk. Over twee weken gaat de Kamer met reces en in de laatste paar weken moet er nog van alles worden behandeld. Als lid van een kleine fractie moet ik soms bij wel drie verschillende debatten tegelijk zijn. Dus ren ik tijdens het ene debat even snel over naar het andere, om overal mijn bijdrage te leveren en vervolgens weer op tijd terug te zijn om het antwoord te horen. Een hele tour. Een passend hectisch einde in ieder geval van een evenzo hectisch jaar.

Tegelijkertijd is de strijd om het lijsttrekkerschap in volle gang. Vorige week zei Alexander Pechtold te twijfelen aan de missie in Uruzgan. Geen handige opmerking, aangezien de soldaten as we speak aan het vechten zijn. Terecht dat Lousewies van der Laan daar iets over zei. Ondanks deze vreemde uitspraak was er wel een mate van eendracht: Zowel Alexander als Lousewies hebben rond deze missie gelukkig het hart op de juiste plaats.

Maar daarna gingen er andere zaken spelen. Pechtold stelde dat Van der Laan alleen maar van de one-liners is, waarop Van der Laan bits reageerde dat Pechtold alleen maar blaft en niet bijt. Zowel Pechtold als Van der laan zochten actief de krant om elkaar de oren te wassen. Tijdens een van de debatten liep het zelfs zo hoog op dat er kinderlijk werd geroepen: "Hij begon!". Natuurlijk, in een lijsttrekkersstrijd mogen er best stekeligheden worden uitgewisseld, maar deze week vlogen de beide kandidaten een beetje uit de bocht. Er werden te grote woorden gebruikt. En ook te grote claims gedaan: Ik ben de man van de analyse; Ik ben de vrouw van de inhoud! Beide claims zijn oneigenlijk. Alexander is immers niet de man van de analyse, en Lousewies is niet kampioen inhoud. De beide kandidaten hebben voldoende aan het tonen van hun werkelijke krachten. Lousewies is krachtig in haar lef en Pechtold is krachtig in zijn sociale kracht. Lousewies moet een positieve campagne voeren, geen negatieve- dat staat haar niet- en Pechtold moet zijn schelmachtigheid meer tonen en niet de filosoof willen uithangen, omdat hij dat niet is. Door het gedoe ging het de afgelopen week helaas alleen over dit gekissebis. Maar wat vinden ze van Milieu, van sociale kwesties? Nouja, dat hoort er allemaal bij. Dat komt deze laatste twee weken wel.

Ten slotte

Ik ga nu naar mijn Weense hotelkamer. Het is hier redelijk fris. Het heeft geregend. Gelukkig maar. De warmte maakt je zo moe.

(Leuk om nu te weten dat Balkenende dit allemaal leest!)