Drugs. Lijsttrekkersdebat, Boris trouwt en tv-actie bij SBS6

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Wednesday, June 7 2006.

Amsterdam 07-06-2006 Ik ben net klaar met het laatste debat in de Kamer. Over herindelingen in Noord-Holland. Een lange dag vandaag, die begon om 7:00 uur bij de tandarts.

Vandaag een opinieartikel van mijn hand in de Volkskrant. Over méér samenwerking tussen België en Nederland op het gegied van drugs. Samen met een belgische zusterpartij geschreven: http://www.borisvanderham.nl/2006/06/spirit_belgiee_en_d66_samen_vo.html#more

Lijsttrekkersdebat

Gisteren was het ook laat. Het eerste lijsttrekkersdebat werd gehouden in Den Haag, en ik was erbij. Lousewies van der Laan en Alexander Pechtold gingen met elkaar in debat. Eerst over de partij, en toen over een aantal inhoudelijke issues. Echt gemeen werden de D66-kandidaat-lijsttrekkers volgens het NRC Handelsblad pas toen ze „iets aardigs” over elkaar mochten zeggen.

..Van der Laan noemde dat Pechtold vooral te prijzen was om het Burgerforum, over de verandering van het kiesstelsel, „Maar het allerbelangrijkste is dat hij als partijvoorzitter D66 dit kabinet heeft binnengeloodst.” Er klonk gejoel in de zaal - er zijn maar weinig D66’ers enthousiast over de deelname aan het kabinet-Balkenende en Van der Laan weet dat. Maar ze riep: „Daar zijn wij toch allemaal heel blij mee?” Pechtold begon ook vriendelijk: „Als Europarlementariër was jij altijd beschikbaar om de Europese boodschap op televisie uit te dragen.” Dat bleef zo toen Van der Laan Tweede-Kamerlid was geworden en Nederland in een referendum ging stemmen over de Europese grondwet. Pechtold: „Toen wij in het kabinet elkaar aankeken: ‘Hoe gaan we dit redden?’ richtte jij een stichting op en blééf zeggen: ‘Wij gaan dat Europa gewoon laten zien.’” De D66-leden in de zaal moesten er hard om lachen. Pechtold hoefde niet óók nog eens uit te leggen dat haar inspanningen voor niks waren geweest: Nederland stemde tegen de grondwet.

De inhoud werd daarna vooral gekaapt door de discussie over het bijzonder onderwijs. Moeten islamitische scholen worden verboden? Verhinderen ze de integratie? Lousewies maakt hier steeds een groot punt van. Ten onrechte, want er zijn nauwelijks islamtische scholen in Nederland, en daarvan vormen slechts enkelen een probleem omdat ze zich niet aan de wet houden. Ik zou zeggen: pak die aan, sluit ze van mijn part als ze zich niet aan de wet houden. Dat kàn al lang. Maar voor de rest is het een non-issue. Waarom héél het bijzonder onderwijs afschaffen als het zo goed werkt? Als je een wrat wilt wegsnijden op je teen, begin je toch niet te snijden bij je kruin om vervolgens het hele lichaam tot aan die teen open te snijden? Pechtold was echter ook niet overtuigend. Hij kwam met hele formele argumenten. Pas later in de discussie begon hij er meer in te komen en liet hij engagement zien: "Ik wil opkomen voor de kinderen die nu worden uitgesloten!"

Wat was de uitslag?

Het was een gelijk spel, wat mij betreft. Hoewel ik het niet met Lousewies eens was ze wel helder. Ze pakte alleen niet door, en het leek wel of ze haar standpunt niet echt dieper kon onderbouwen. Maar ook Pechtold haperde in zijn argumentatie. Hij had daarentegen meer ontspanning.

Later die avond zag ik NOVA, waar de twee verder discussieerden. Dat won Lousewies duidelijk. Pechtold was meer ontspannen en redelijker, maar moest vaak voorzichtig formuleren vanwege zijn ministerschap. Hij kon niet uitgesproken zijn over Irak of Afghanistan, vanwege de eenheid van kabinetsbeleid. "U kunt aan mijn ogen zien wat ik er écht van denk..", zei Pechtold. Lousewies heeft het dan makkelijker. Misschien heeft Pechtold wel het meeste talent voor het lijsttrekkerschap, Lousewies heeft wellicht meer de gelegenheid het hare te gebruiken. Het wordt dus zaak dat Pechtold de komende weken aantoont dat hij in zijn lastige rol als minister het komende jaar toch de gelegenheid kan creeeren het gezicht van D66 te zijn.

Nog twee leuke dingen!

Nog twee leuke dingen ten slotte. Boris Dittrich is dinsdag getrouwd. De man die het huwelijk openstelde voor mensen van het gelijke geslacht heeft er u zelf gebruik van gemaakt. Ga naar zijn site: http://www.borisdittrich.nl en feliciteer hem!

Het andere leuke is dat ik afgelopen zaterdag in een live-uitzending van SBS6 zat. Voor het Liliane fonds. Ik zat in het BN-er belteam. Onder meer met 'De Veerkampjes', Piet Paulusma (de weerman), Mark Huizinga etc. Ik heb veel nieuwe donateurs binnengehaald. Als je nog donateur wilt worden van het Lilianefonds: http://www.lilianefonds.org/nederlands/index.php

Nu maar naar bed. Pfff..