Lijsttrekkerschap D66 - Main contents
Amsterdam, 11-05-2006 Gisteren maakte Alexander Pechtold bekend kandidaat te zijn voor het lijsttrekkerschap van D66. Ik ben blij dat nu eindelijk ook bij D66 de race begint. We staan laag in de peilingen maar als mensen laten zien dat ze hun nek willen uitsteken voor de partij, kan dat tij gekeerd worden. Pechtolds positieve toon vind ik goed: ophouden met navelstaren en zelfkwelling, maar de blik vooruit.
In eerdere blogs heb ik gezegd dat ik mijn keuze voor het lijsttrekkerschap zal laten afhangen van de inhoud. Want naast de toon, de houding en de atmosfeer van de partij moet er ook inhoudelijk wat veranderen aan de partij, zo stelde ik.
Pechtold kwam gisteren met de volgende punten:
-
-D66 als partij waar het individu centraal staat. Vrijheid, zelfbeschikking, privacy. Vrijheden in een weerbare rechtsstaat. Zonder schijnveiligheid. Geen overheid die maakbaarheid van veiligheid pretendeert.
-
-D66 als partij met een sociaal gezicht. Mijn hart klopt links van het midden. Maar sociaal is meer dan inkomenspolitiek. Het gaat om beschaving. Hoe je omgaat met ouderen, gehandicapten, vluchtelingen.
-
-D66 als partij van de integratie. Geen angst voor het nieuwe. Geen tegenstellingen. Ruimte voor een tijdelijke eigen zuil. En zeker geen versimpeling van de islam.
-
-D66 als milieupartij. Geen dogma’s, maar duurzaam. Aantasting van natuur moet beargumenteerd worden, niet het behoud.
-
-D66 als een partij die bestuurlijke dynamiek nastreeft. Democratisering is nooit af. De overheid moet inspelen op de maatschappij, niet andersom.
-
-D66, dé partij voor onderwijs en innovatie. Onze miljarden waren goed voor het achterstallig onderhoud. Maar we staan pas aan het begin. We moeten nu gaan werken aan onze voorsprong. Daarom blijvende forse investeringen in alle lagen van ons onderwijssysteem, voor onderzoek en innovatie.
Op zich allemaal prima algemene punten. Maar het zit in de uitwerking. Bijvoorbeeld: Wat wil hij dan precies extra voor de gehandicapten? Meer investeren in onderwijs, maar op welke wijze? Hoe voorkomen we dat het geld weer wegvloeid naar overhead, in plaats van naar nieuw onderzoek? Hoe moet de natuur worden beschermd en wat heeft hij er voor over? Hij stelt ook dat de democratie zich moet voegen naar voortdurend veranderd. Klopt. Maar wil hij dan ook loskomen van een aantal dogma's van de partij? En hoe kijkt hij aan tegen de privateringswoede die bij sommige D66-ers leeft. Zo een paar vragen die, wat mij betreft de komende weken beantwoord moeten worden.
Ben ook benieuwd naar de punten van de mogelijk andere kanidaten. Want laat het, nogmaals, niet alléén over de poppetjes gaan.
Het is nu vroeg in de ochtend, en ga ontbijten. De zon piept door de gordijnspleet.