In Brussel: "Gefeliciteerd met uw broer, de nieuwe premier van Italië"

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, May 4 2006.

Amsterdam 04-05-2006 Het is vier mei, nu. 17:41 uur en moet me zo omkleden. Vanavond naar de Dam voor de Dodenherdenking. Snel een blog.

In Brussel: "Gefeliciteerd met uw broer, de nieuwe premier van Italië"

4 May, 18:01, 103 x bekeken

Het is vier mei, nu. 17:41 uur en moet me zo omkleden. Vanavond naar de Dam voor de Dodenherdenking. Snel een blog.

Na maandag terug te zijn gekomen uit Zurich, de avond met mijn geliefde doorgebracht. Gegeten bij een Italiaan (wel lekker na al die Zwitserse braadworsten)en toen naar een film: Transamerica. Niet bijster goede film, maar wel amusant.

De volgende ochtend vroeg in de trein naar Brussel. Omdat Lousewies van der Laan fractievoorzitter is geworden heb ik haar Europa-portefeuille overgenomen. Om een beetje bijgepraat te worden over de laatste ontwikkelingen in de Europese Unie, gebruik ik deze 'vakantie week' om een paar dagen Brussel te doen. Ik spreek met onze Nederlandse vertegenwoordiging in Brussel. Zij vertegenwoordigen daar dagelijks de Nederlandse regering. Er werken zo'n 120 man. Ik spreek met milieu-deskundigen, landbouwmensen, maar ook met mensen die de zogenaamde Lissabon-agenda van de EU goed kennen (om de EU o.m. technologisch verder te krijgen). Erg interessant. De Nederlanders die in Brussel actief zijn breken hun hoofd over de vraag hoe het nu verder moet na het referendum over de Europese Grondwet. Omdat Frankrijk en Nederland 'Non' en 'Nee' hebben gezegd ligt het stil. Dat debat zal de komende jaren gevoerd moeten worden. Deze grondwet niet, maar wat dan wel?

De dag zit propvol met afspraken en het is snikheet. Voor de gelegenheid heb ik een stropdas om, maar ik had daar beter een andere dag voor kunnen kiezen. Dinsdagavond breng ik door in de binnenstad van Brussel. Laptop naast het eten en beetje werken.

Op woensdagochtend had ik een bijzondere afspraak met Meneer Prodi, lid van de Christendemocratische fractie in het Europees Parlement. Hij is de broer van Romano Prodi, die precies deze week tot nieuwe premier van Italië is benoemd. Ik feliciteer hem daarmee. Ik spreek met hem over duurzame energie en zijn ideeën daarover. Hij denkt dat de enige manier waarop de EU tot meer actie zal komen druk van onderopzal zijn. De EU-politici zullen niet snel fors gaan investeren in duurzame energie, want die denken dat de burger dat niet wil. Dus de burgers moeten duidelijker maken dat ze hier wel voor willen gaan, zo stelt hij. Hij hoopt dat zijn broer in ieder geval méér interesse heeft voor dit grote probleem dan de voormalige Italiaanse premier Berlusconi. Daar is niet veel voor nodig, denk ik.

De rest van de dag spreek ik met een Duitse Europarlementariër over de hervormingen van het Europees Parlement. Hoe wordt het EP krachtiger? Ook praat ik onder meer met Sophie in 't Veld, de D66-er die lid is van het Europees Parlement. Zij sprak onlangs in vloeiend Italiaans op de Italiaanse televisie. Zij verdedigde daar het euthanasiebeleid in Nederland dat door een van de Italiaanse politici was aangevallen. Dat deed ze erg goed.

Daarna in de trein gesprongen, stropdas afgedaan (ein-de-lijk!) en naar Utrecht gereden. Daar een gesprek met Jonge Democraten over milieubeleid. Gelukkig niet in een zweterig zaaltje maar op een terras in de buitenlucht.

Hoewel het vakantie is voor de Kamer, is het toch heel druk.

Nu naar de Dam. Mét stropdas.