Groeten vanuit Zwitserland

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Friday, April 28 2006.

Bern 28-04-2006 Ik ben in Zwitserland. Vanochtend om 4:00 uur opgestaan, naar Schiphol en om half zeven met het vliegtuig. Met de Commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer gaan we hier kijken naar hoe ze hier met Referenda omgaan. Zwitserland staat bol van referenda en dit weekend zijn er veel bijzondere gebeurtenissen. Daarover later meer.

Ik zit nu in een hotel in Bern, en straks gaan we op pad.

Gisteren een heftig dagje. Een debat over het later sluiten van de kerncentrale in Borssele. D66 is daar voor. Als we de centrale in 2013 willen sluiten dan kost dat 300 tot 1 miljard euro. Dat geld gaat dan naar de aandeelhouders. Dat zou gek zijn om te doen, want de bedoeling is noujuist dat duurzame energie wordt gestimuleerd. Nu is afgesproken dat het geld dat eerder voor de uitkoopsom zou zijn besteed gaat naar duurzame energie, daarnaast legt het bedrijf er nog eens net zo veel geld bij. Ook is de ondersteuning van duurzame energie veranderd en robuuster gemaakt. Door deze regeling gaat er 500 miljoen naar duurzame energie en nog eens 1 miljard euro naar de ondersteuning van duurzame energie. Daar boven op komt er nog een bedrag van 350 miljoen euro voor dit doel. Geen slechte dag voor het milieu dus. Het was interessant te zien dat de hardste schreeuwers tegen het later sluiten van Borssele een beetje aan het terugkrabbelen waren. Groenlinks en de SP zeiden nu ook dat er natuurlijk nooit een hoge afkoopsom had mogen worden betaald aan Borssele, en dat je dat geld toch beter kan inzetten voor verstandiger zaken.

's Avonds kwam het bericht dat minister Peijs van Verkeer een tunnel wil aanleggen onder het Naardermeer. Zo kan het wegverkeer sneller naar Almere. Op Den Haag Vandaag bij de NOS zei ik dat dat niet nodig is: als je de bestaande wegen naar Almere verdiept en fors verbreed kan daar genoeg verkeer overheen om de files op te lossen. Ook ben ik voor een brug over het Ijmeer waar een zeer snelle spoorlijn over heen moet. Zo'n tunnel en een compleet nieuwe weg zijn niet nodig en veel te duur. Laat het Naardermeer maar gewoon mooi.

Nu even mijn koffer uitpakken en Bern in.