Fractievergadering

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Tuesday, March 21 2006.

Amsterdam 21-03-2006 Lousewies van der laan is samen met haar collega fractievoorzitters in India. Ze belde me gisteren en vertelde over de reis en vroeg of er nog nieuws is uit Den Haag.

Niet veel nieuws. Bij afwezigheid van de voormannen en voorvrouwen van de partijen zijn de journalisten naarstig op zoek naar nieuws. Een van de weinige fractievoorzitters die nog wel in Nederland is, is Geert Wilders en vandaag grijpt hij z'n kans voor media-aandacht. Vanochtend stelde hij in de krant dat artikel 1 van de grondwet (het verbod op discriminatie) geschrapt kan worden. Zo kan een 'dam worden worden opgeworpen tegen de islam'. Pim Fortuijn zei dit vier jaar geleden ook, maar toen met het argument om een nog vrijere meningsuiting te hebben. Dat kon ik nog wel volgen, hoewel ik het er niet mee eens was. Maar Wilders wil het artikel gebruiken om de 'Joods-Christelijke' cultuur boven andere achtergronden te plaatsen, met name de islam. Het is allemaal niet zo doordacht allemaal, dus laat ik er niet te veel woorden aan vuil maken. Kijk, extremisme moet je gewoon bestrijden, of het nou christelijk of islamitisch is, maar je moet altijd naar de individuele kwaliteiten en opvattingen van mensen blijven kijken. Dat doe je met Wilders' voorstellen dus niet. het scheert alles over één kam. Vanwege de uitspraken van Wilders is er in ieder geval weer veel veel ophef bij journalisten.

Vanochtend de wekenlijkse fractievergadering gehad. Vanwege de afwezigheid van Lousewies zit ik die voor. Veel gasten bij de vergadering, en ook een presentatie van het wetenschappelijk bureau van D66.

Morgen een belangrijk debat over de Vrijheid van Meningsuiting. Ik ga dat voorbereiden nu.