Donderdag 9 maart

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Thursday, March 9 2006.

Amsterdam 09-03-2006 Het is donderdagochtend. De storm is geluwd. De verkiezingen zijn voorbij. Gisteren en vandaag verschillende lokale afdelingen gebeld. Sommigen zijn blij dat de uitslag meeviel, een aantal zijn zeer teleurgesteld door het verlies. Iedereen heeft hard gewerkt. De missie van D66 gaat in ieder geval door.

Jozias van Aartsen is gisteren afgetreden als fractievoorzitter van de VVD. In de wandelgangen van de Tweede Kamer rennen journalisten rond en jagen op diens opvolger. Waarschijnlijk wordt het Mark Rutte. Prima vent, maar heeft als staatssecretaris van Onderwijs te weinig gedaan. We zullen zien of hem dat nagedragen wordt.

Gisteren een dag van reflexie. In de Tweede Kamer hebben we bijeen gezeten om de uitslag te duiden. Verschillende opvattingen in de fractie. Wat mij betreft moet D66 terug naar de vrijzinnige wortels. Ons ideaal: mensen de kans bieden na te streven wat ze graag willen zijn. Dat is de diepe opdracht van een sociaal-liberale partij. D66 moet in de politiek niet heimelijk de reus Goliath willen zijn, en willen meebrullen en stampen. We moeten het van ons verstand hebben. D66 is David die de brulreuzen kan vloeren met een katapult; op een slimme manier dus. Dat is altijd de kracht van D66 geweest, en dat moet 'm weer worden.

Sociaal en vrijzinnig, de blik op wereld, groen zonder symboolpolitiek, betrouwbaar en brutaal, wars van ingesleten opvattingen.