Laatste dag vóór de verkiezingen

Source: B. (Boris) van der Ham i, published on Monday, March 6 2006.

Amsterdam 06-03-2006 Vandaag de laatste dag voor de verkiezingen. Gisteren met onder andere Jan Paternotte (nummer 7 op de lijst van Amsterdam)en Alexander Scholtes (kandidaat in Oud-Zuid) een aantal kroegen langsgegaan. Ook de Regulierdwarsstraat, waar een belangrijk deel van de gay-scene huist. We hadden met de mensen veel discussies over het uitzetbeleid van verdonk rond de Iraanse homo's. Veel mensen die we ontmoette hadden weer besloten D66 te stemmen.

Ik had een goed gesprek met een man van begin veertig die zich zorgen maakte over de positie van homo's in Amsterdam. "Ik ben de laatste paar jaar voor het eerst uitgescholden op straat. dat kwam vroeger niet voor. Ik voel me voor de eerste keer in de twintig jaar dat ik in Amsterdam woon weer 'homo', in plaats van gewoon inwoner van de stad." Amsterdam moet weer een stad worden die echt vrij en vrijzinnig is.

's Nachts ben ik op de bank in slaap gevallen omdat ik hoopte een glimp op te vangen van de Oscar-uitreiking. Ik hoopte op veel prijzen voor Brokeback Mountain. Prachtige film. Op geen enkele zender was de live-uitzending te zien. 's Ochtends hoorde ik dat de Oscar voor de beste film en voor de hoofdrolspelers (Heath Ledger en Jake Gyllenhaal) naar anderen waren gegaan. Jammer, ik had het deze moedige film gegund. Wel een terecht Oscar voor de regie en de muziek. Steeds als ik die simpele gitaar-akoorden van de filmmuziek op de tv hoor, snijdt de film weer door mijn hart.

Op 7:00 uur ging de wekker en voegde ik me een half uur later bij Melle en Petra die op Amsterdam CS stonden te folderen. Het was wéér koud, maar inmiddels is er een gewenning opgetreden.

Om half een 's middags reikte ik een I-pod uit aan de winnaar van de Onderwijsenquete. Hij studeert aan de VU: aardwetenschappen. Samen met mijn medewerker Peter van Gool voerde ik de afgelopen maanden actie voor beter onderwijs en via internet deden een dikke duizend jongeren mee aan ene speciale enquete. Uit de cijfers blijkt dat jongeren betere inspraak willen en graag in het buitenland willen studeren, maar nauwelijks informatie hebben.

Na nog een paar honderd folders op de VU te hebben afgezet, samen met Peter en maurice de stad weer ingegaan om de laatste duizend folders te verspreiden in Oud-West.

Nu naar Baarn. Zometeen (van 16:30 uur tot 17:30 uur) zit ik bij muziekzender TMF in debat met o.a. Femke Halsema en Martijn van Dam.