Barend & Van Dorp, Stadsdelen, Wiegel, Homo's, en Milieu

Source: B. (Boris) van der HamĀ i, published on Saturday, March 4 2006.

Amsterdam 04-03-2006, Het is half acht in de avond en zit afgepeigerd in een internetcafe in Amsterdam. Afgepeigerd, omdat ik bijna de hele dag Amsterdam ben doorgereden en gelopen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De tas met folders is bijna helemaal leeg, maar heb pijn aan mijn schouders van het tillen. Moe, maar wel voldaan.

Gisterenavond was ik te gast bij het TV-programma Barend & Van Dorp. Ik zat in het 'ja-nee' onderdeel van het programma. Het ging over mijn lijstduwerschap voor D66-Amsterdam. Maar ook over de actualiteit. Bent u het eens met Minister Verdonk dat homo's uitgezet mogen worden naar Iran? Nee.

Daarna was er een discussie aan tafel met Jan Mulder, Carla Peijs en Mark Rutte. Het ging vooral over de uitspraken van Hans Wiegel. Die had D66 en Alexander Pechtold de maat genomen. Je zou denken: heeft Wiegel nog iets onhoudelijks op te merken? Toen Rutte het opnam voor Wiegel en hem omschreef als een groot politicus, moest ik hard lachen. Wiegel was een van de slechtste ministers ooit begin jaren tachtig. En daarna heeft hij twintig jaar lang gehad over een mogelijke terugkeer naar Den Haag. Nu kokketeert hij weer met het premierschap. Het is allemaal heel grappig, maar het is zo niksig. Waar oude rotten met inhoudelijke bijdragen komen, zoals Van Agt het over het palestijns-israelisch conflict, Hans van Mierlo over de Vrijheid van Meningsuiting en Jan Terlouw over milieu, heeft oude rot Wiegel het alleen maar over zichzelf. Een robbertje vechten met de VVD is prima. Maar laat het dan over het huurbeleid van Dekker gaan, over milieu, over het VMBO dat de VVD laat versloffen.

Of over het uitzetbeleid van minister Verdonk. Gisteren meldde Verdonk dat homo's uitgezet mogen worden naar Iran. Ze lopen daar grote risico's de doodstraf te krigen. Terecht reageerde D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan dat dit 'krankzinnig en naief' is. Gelukkig steunt een kamermeerderheid onze lijn.

Vandaag veel in de stad geweest. In de Baarsjes, in Oud-West, in Amsterdam-Noord. Veel enthousiaste D66-mensen die ijs en weder trotserende onze ideeen uitdragen.

Oja.. en gisterenavond, voordat ik naar Barend en Van Dorp ging, moest ik een debat voorzitten over milieu. De centrale vraag was: wordt er niet veel te star over milieu en natuur nagedacht? Het was georganiseerd door een linkse debatclub. De aanwezige Groenlinksers en VVD-ers gingen in debat. Ik als D66-er probeerde ze te prikkelen tot gewaagde uitspraken. En die kwamen er. Er was een aantal Groenlinksers dat Groenlinks te dogmatisch vond denken over Kernenergie. En VVD-gemeenteraadslid Flos zich uit tegen de opvattingen die de VVD in de Tweede Kamer heeft over de bioindustrie. Hij vindt dat deze diervriendelijker moet worden.

Als ik zo het internetcafe verlaat ga ik nog wat folders in brievenbussen doen. De laatste dagen voor de verkiezingen!