Circusvoorstelling voorbij

Source: H. (Helma) Neppérus i, published on Sunday, December 20 2009.

Er is de wet van Murphy en daar had de klimaatconferentie veel van weg. Een groot deel van Europa is in de greep van de winter en dat bevordert niet het praten over opwarming van de aarde, ook al blijkt uit statistieken - al zijn die wel omstreden- dat op veel plaatsen het warmer wordt en het water stijgt. Daarbij komt dat olie en gas opraken, maar dat merken we nog niet concreet zolang de kachel brandt.

Ander punt was de rommelige organisatie. Mensen moesten uren in de rij staan om binnen te komen, ook als men zich tijdig had aangemeld. Er waren veel meer mensen dan twee maanden geleden gedacht en de eerste dagen overheerste helaas het beeld van relletjes en oproerpolitie.

Ruim tien dagen geleden waren ambtenaren, die feitelijk al twee jaar met elkaar discussiëren met de onderhandelingen begonnen. Vorig weekend kwamen de ministers van milieu en toen bleek dat er nog geen voortang was. Ik kon dat zelf vaststellen toen ik woensdag samen met collega' s werd bijgepraat en vooral van meningsverschillen hoorde. Deze donderdag arriveerden, maar liefst 190 regeringsleiders, een record denk ik voor een conferentie over een speciaal thema. Toen we ook duidelijk, dat de machtsverhoudingen zijn veranderd in de wereld. Met China, India, Zuid- Afrika en Brazilië moet worden rekening gehouden. Dat lukte de Amerikanen nog goed en er leek een akkoord te zijn. Maar toen werden Sudan, Cuba, Bolivia, Venezuela en de eilandengroep Tuvalu boos. Ze schreeuwden er op los. Los van die eilanden, zijn het geen landen waar je vrolijk van wordt. Ze waren boos over de achterkamers. Er moest meer geld komen terwijl er al meer dan honderd miljard was toegezegd.

Rest de vraag, wat is nu de uitkomst? Honderdzevenentachtig landen hebben feitelijk afspraken gemaakt om de temperatuurstijging beperkt te willen houden, de uitstoot van CO2 omlaag te willen brengen en naar nieuwe energiebronnen te gaan zoeken. Ze willen ook miljarden uitgeven aan arme landen om maatregelen te nemen tegen stijgend water, droogte en het helpen met energie. Echt hard zijn de afspraken niet, want juridisch is het bijna zo zacht als boter. Wel zullen veel landen gewoon toch dit soort dingen gaan doen. Dus laten we nuchter verder gaan, maar dan wel zonder dit soort circusvoorstellingen. Laten we intussen ook kijken, hoe het klimaat zich echt ontwikkelt.