Geen downloadverbod langs de achterdeur van ACTA

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, December 22 2009.

ACTA, dat is een afkorting die met stip zal gaan stijgen in 2010. In de onderhandelingen over deze Anti-Counterfeiting Trade Agreement staan de vrijheden van internetters op het spel.

De Europese Unie onderhandelt met de Verenigde Staten en een aantal andere landen over een verdrag tegen namaak. Daarbij gaat het ook over de bestrijding van schendingen van auteursrecht op het internet. Vooral de Amerikaanse regering wil daarin heel ver gaan, zo blijkt uit een uitgelekt document (pdf).

Natte droom van de amusementsindustrie

Als het aan Washington ligt, komen er veel meer strafrechtelijke sancties tegen inbreuken op auteursrecht. Zo worden internetproviders aansprakelijk voor allerhande inbreuken door hun klanten - tot en met hyperlinks aan toe -, met als gevolg dat ze al het internetverkeer moeten gaan filteren. Illegaal downloaden dient tot afsluiting van het internet te kunnen leiden. Voor betaalde downloads interoperabiliteit voorschrijven - zodat bijvoorbeeld liedjes die je online koopt op alle soorten spelers te beluisteren zijn -, dat mogen landen niet meer doen. Het wensenlijstje van de VS, kortom, is de natte droom van de amusementsindustrie.

De EU en haar lidstaten zullen zeker niet zonder slag of stoot toegeven aan de Amerikaanse eisen. Zij willen geen regels vastleggen in ACTA die verder gaan dan de bestaande Europese wetgeving. Dat is het uitgangspunt. De vraag is echter of dat uitgangspunt overeind blijft in het onderhandelingsproces. Te meer daar ook een aantal van de Europese regeringen - de Franse voorop - in de zak zit van de entertainmentindustrie.

Alle stukken op tafel

Oplettendheid is dus zeker geboden. En daar ligt nu juist het probleem. De onderhandelingen spelen zich in het grootste geheim af. Het Europees Parlement verlangde vorig jaar al meer openheid, maar daarvan is nog steeds geen sprake. Zo worden de verdedigers van het vrije internet op achterstand gezet.

Vorige week heeft GroenLinkser Mariko Peters van staatssecretaris Heemskerk de toezegging gekregen dat hij snel een overzicht van de stand van zaken in de ACTA-onderhandelingen naar de Tweede Kamer zal sturen. Hopelijk leidt dat tot een stevig Kamerdebat.

Ook het Europees Parlement is misnoegd over de achterkamertjespolitiek rond ACTA. Zonder onze goedkeuring zal het verdrag nooit in werking kunnen treden, maar ondertussen wordt onze eis van openheid genegeerd. Put all papers on the table, now! roept dan ook mijn fractiegenoot, de Zweedse Piraat Christian Engström. Zo niet, dan moeten de onderhandelingen maar worden stilgelegd.

Handvest digitale grondrechten

Zelfs al doet de EU geen toezeggingen die verder gaan dan de huidige Europese wetgeving, dan nog is het maar de vraag of we ACTA wel moeten willen. Zo'n internationaal verdrag maakt het namelijk veel moeilijker om onze regels over intellectuele eigendom bij de tijd te brengen. Terwijl het debat hierover nog volop gaande is. Zie de plannen van de Nederlandse regering om het downloaden uit illegale bron strafbaar te stellen. Vorige week kwam de PvdA tot het inzicht dat het handhaven van zo'n verbod een enorme aanslag op de privacy is. De overheid zou in ieders computer moeten gaan snuffelen. Ook de SP is aan het terugkrabbelen. Als die partij oversteekt naar het kamp van GroenLinks, dan is er een Kamermeerderheid tegen het downloadverbod.

Ik ben een groot voorstander van internationaal recht, maar dat moet dan wel de echte problemen aanpakken. Dat zijn niet de gederfde inkomsten van Hollywood en de muziekindustrie, maar de voortdurende aanslagen op de vrijheden van internetters. Eerst een Internet Bill of Rights opstellen, dan zien of er nog samen te werken valt met de Amerikanen, dat zou de koninklijke weg zijn.

Dit blogbericht verscheen eerder als gastlog op Geen Commentaar.