Dinsdag 7 juli 2009

Source: E. (Esther) Ouwehand i, published on Tuesday, July 7 2009.

Even een update van de ontwikkelingen hier in Washington. Om kort te zijn: het ziet er nog he-le-maal niet goed uit voor klimaat en energie als het aan Amerika ligt. Het mag een novum heten dat er uberhaupt een klimaatwet is aangenomen door het Amerikaanse Congres, de maatregelen die erin worden genoemd zijn bij lange na niet genoeg om te voorkomen dat de aarde in desastreus tempo opwarmt.

Zo wordt er gesproken over een CO2-reductie van 17% procent in 2020. Klinkt niet onaardig, komt in de buurt van de Europese doelstelling van 20% maar het verschil is dat we in Europa rekenen met het jaar 1990 en de VS 2005 als referentiejaar nemen. En dan is de afname van broeikasgasuitstoot nog maar 4% ten opzichte van 1990... terwijl we minstens 40% zouden moeten halen.

Verder zijn de voorgestelde maatregelen voor de landbouwsector onder grote druk van de machtige landbouwlobby en onder aanvoering van landbouwcommissievoorzitter Collin Peterson op het laatste moment uit de wet geschrapt. Geen regels voor de veehouderij, geen krimp van de veestapel, geen enkele bereidheid om de klimaateffecten van het ongezonde, vleesrijke Amerikaanse dieet onder de loep te nemen.

Natuurlijk verdient Barack Obama alle lof voor zijn inspanningen. In een land waar de menselijke invloed op de klimaatverandering onder de vorige president nog volop werd ontkend, heb je niet zomaar een toegewijde meerderheid achter ambitieuze klimaatplannen. Ik begrijp de achterstand die Amerika in te halen heeft. Het vervelende is: we kunnen het ons niet veroorloven om rustig de tijd te nemen tot het milieubewustzijn ook in de VS verder doorsijpelt en voor draagvlak zorgt. Niet voor niets hebben Greenpeace en Friends of the Earth gezegd de klimaatwet na alle uithollingen de moeite niet meer waard te vinden.

Verschillende andere maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor natuur, dieren en milieu lieten ons gisteren weten dat zij de wet evenwel blijven zien als 'eerste goede stap' en dat ze het van belang vinden om de wet zo snel mogelijk te bekrachtigen zodat ze daarna kunnen werken aan de noodzakelijke aanscherping. Zij zullen de komende maanden massieve campagnes opzetten om ervoor te zorgen dat de Senaat -die de klimaatwet ook nog moet goedkeuren- de nu voorgestelde maatregelen minimaal zal omarmen. Eerst deze wet erdoor krijgen, dan verder met wat echt nodig is, is hun strategie.

Hoe dan ook, nu is het vooral afwachten hoe de Senaat de wet zal gaan behandelen. In de tussentijd kunnen we weinig anders dan zelf voor het nieuwe klimaatakkoord in Kopenhagen een onverminderd ambitieuze inzet klaarleggen.

Hou je op de hoogte, tot gauw!