Europarlement zaagt kandidaat-eurocommissarissen door

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Monday, January 11 2010.

Het worden spannende dagen in het Europees Parlement. We beginnen vandaag aan de hoorzittingen met de kandidaten voor de Europese Commissie. Die moeten bewijzen dat zij geschikt zijn voor hun nieuwe ambt. Zo niet, dan kunnen zij weer inrukken. Vooral de Bulgaarse en de Duitse kandidaat roepen twijfels op.

De 26 kandidaten hebben de afgelopen weken flink zitten blokken op hun dossiers. Goede kans dat zij in rollenspellen hun antwoorden op allerlei lastige vragen hebben geoefend. Want zo’n hoorzitting is geen eitje. Vraag het maar aan Rocco Buttiglione.

Kathalijne blokkeert eurocommissaris

Onder aanvoering van mijn voorganger Kathalijne Buitenweg blokkeerde het Europarlement in 2004 diens benoeming tot eurocommissaris van Justitie. De Italiaanse politicus vond homo’s zondig en bleek ook naar die opvatting te hebben gehandeld. Om de goedkeuring van zijn nieuwe Commissarissenteam veilig te stellen, zag Commissievoorzitter Barroso zich gedwongen Buttiglione in te ruilen voor een minder omstreden Italiaan.

Beschermvrouwe

Dat zou ditmaal kunnen gebeuren met de Bulgaarse kandidaat, Rumiana Jeleva. Er zijn vragen over haar privé-connecties; een Duitse krant noemde haar zelfs een gangster-bruid. Maar ook haar politieke staat van dienst roept twijfels op. De huidige minister van Buitenlandse Zaken van Bulgarije is door Barroso voorgedragen voor de post ‘Internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisbestrijding’. Dan ligt de vraag voor de hand wat Jeleva als verantwoordelijk minister heeft gepresteerd op het gebied van internationale solidariteit. Dat lijkt zwaar onvoldoende.

Bulgarije heeft maar weinig vorderingen geboekt bij het op poten zetten van een beleid voor ontwikkelingssamenwerking, hoewel het land zich daartoe verplicht heeft bij zijn intrede in de Europese Unie in 2007. Het aanbod van de Europese Commissie en de Verenigde Naties om ambtelijke steun te verlenen bij de invoering van ontwikkelingssamenwerking heeft de Bulgaarse regering niet aangenomen. Hoe geloofwaardig is Jeleva straks als beschermvrouwe van mensen in nood?

Een beetje dom

De Duitse kandidaat voor de post Energie, Günther Oettinger, heeft zichzelf in de nesten gewerkt door zich, na zijn voordracht, als behartiger van de Duitse belangen in Brussel op te werpen. Een eurocommissaris moet juist onafhankelijk zijn. We hebben al slechte ervaringen met de huidige Duitse eurocommissaris, Verheugen, die zich tot lobbyist voor de Duitse auto-industrie ontpopte. Oettinger heeft ook al geen goed track record op dit terrein. Als president van een deelstaat vol autofabrieken trok hij grof van leer tegen de voorstellen van de Europese Commissie voor strengere CO2-normen voor auto’s: “Je bijt niet in de hand die je voedt. Zij mogen zo dom zijn, wij niet.”

Daar komt bij dat de deelstaat die Oettinger leidt, Baden-Württemberg, bepaald geen voorloper is op het gebied van duurzame energie. Kernenergie en kolen, daar zette Oettinger op in. En zo iemand moet Europa nu gaan opporren om meer te doen aan energiebesparing en hernieuwbare energiebronnen? Daar heb ik weinig vertrouwen in, dus Oettinger zal met een verdraaid goed verhaal moeten komen.

Op de website van het Europees Parlement zijn de hoorzittingen live te volgen en aanstaande woensdag zal ik de voortgang van de hoorzittingen bespreken in een een nieuwe aflevering van Blik op Brussel.