Binnenhofblog 1

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Thursday, January 7 2010.

Ik wens iedereen een gezond, gelukkig en solidair 2010. Dit wordt alweer de vierde jaargang van dit wekelijkse Binnenhofblog. Het valt niet altijd mee om elke week opnieuw de tijd te vinden mijn belevenissen op het Binnenhof en in de stad Den Haag te verslaan, maar de duizenden bezoekers van mijn site maken het de moeite alleszins waard.

IK WENS IEDEREEN EEN GEZOND, GELUKKIG EN SOLIDAIR 2010

Een nieuw begin

Dit wordt alweer de vierde jaargang van dit wekelijkse Binnenhofblog. Het valt niet altijd mee om elke week opnieuw de tijd te vinden mijn belevenissen op het Binnenhof en in de stad Den Haag te verslaan, maar de duizenden unieke bezoekers van mijn site en de honderdduizenden van de Haagse PvdA-site, elk jaar opnieuw, maken het de moeite alleszins waard. Ik blijf me op deze blog concentreren en laat Hyves, Twitter, enzovoort links liggen. Ik ga wel proberen kernachtiger te worden.

Drukke agenda

De komende weken kan ik aan de bak. Zo ziet het ernaar uit dat we verdergaan met de behandeling van de initiatiefwetten voor het referendum. Verder gaan we bijna elke vrijdag op werkbezoek (inclusief hoorzitting) in verband met gemeentelijke herindelingen: Limburg, Utrecht, Noord-Holland, West-Friesland, Friesland, we komen eraan. En eind januari gaan we openbaar aan de slag als werkgroep onderzoek Jeugdzorg.

Bonnetjesaffaire

Volgende week praten we over de onkostenvergoedingen van politieke ambtsdragers. Dit naar aanleiding van de bonnetjesaffaires van vorig jaar. Wat mij betreft staan we pal voor al die burgemeesters, wethouders en bewindspersonen die volkomen ten onrechte in een kwaad daglicht zijn komen te staan. De regels moeten simpeler (stoppen met declareren). Dan is er ook minder ruimte om daar verschillend gebruik van te maken. De enkeling die te ruimhartig gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden moet daarop worden aangesproken door z’n collega’s. En alles moet op internet!

Politieke agenda

Uit de bovenstaande agenda vloeit geen politiek bloed. Dat kan anders zijn met Uruzgan, de commissie-Davids en de Heroverwegingen. Ook daaraan zal ik de komende tijd menig uurtje moeten besteden.

Gemeenteraadsverkiezingen

En nu heb ik nog niet eens de gemeenteraadsverkiezingen genoemd. Want ook ik doe mee om de Haagse kiezer te stimuleren op de PvdA te gaan stemmen. We laten ons onze stad niet afpakken!

Nieuwjaarsrecepties

De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie was zoals gebruikelijk weer een geweldige reünie, een warm bad. De toestand van ADO Den Haag, de afsluiting van de binnenstad voor het autoverkeer, de vraag of Jaap Spaans de Duindorpse stemmen zal wegkapen voor de PVV, de gezondheid van een aantal goede kennissen, de nieuwe leden van BIT Morgenstond, de deelname aan het Ondernemersgala eind maart, de plannen van Fred Zuiderwijk, de veiligheidsincidenten op het Mondriaan, de kerstboom en andere kwesties op de Haagse Hogeschool en nog veel meer onderwerpen passeerden de revue. Meer dan honderd mensen de hand geschud, maar zeker tientallen mensen ook nog niet.

Burgerschap

De CU zou het betreuren als het kabinet zou stoppen met het Handvest Burgerschap, meldt Trouw. Ik ook, maar dat gebeurt ook niet. Investeren in burgerschap vergt echter meer dan alleen een handvest. Hoe zou het met de oplage van de Burgerschapskalender zijn? Al uitverkocht?

Oud-president Ferrier overleden

Eén keer heb ik hem de hand mogen schudden en zijn dochters Joan en Kathleen ken ik natuurlijk. Een indrukwekkend en belangrijk politicus vóór, tijdens en na de onafhankelijkheid van Suriname. Een man die Nederland en Suriname met trots mogen herdenken. Een bruggenbouwer waar we er niet genoeg van kunnen hebben in het politieke bestuur.

Grote Marktstraat

Wel of niet fietsen, dat is de vraag die de Haagse VVD verdeeld houdt. Ikzelf hecht er wel aan. Want de alternatieven (Buitenhof, Groenmarkt aan de ene kant en Gedempte Gracht aan de andere kant) zijn helemaal niets. Misschien is het een idee om alleen in de drukste uren op zaterdag- en zondagmiddag de Grote Marktstraat voor fietsers af te sluiten? Maar voor de rest: niet doen!

Moerwijk

Bij een van de andere nieuwjaarsrecepties trof ik onder andere Karel Bun van de scholengroep Zuidwest. Hij zei dit jaar te beginnen met de nieuwbouw van een VMBO-school, zorgcentrum, voetbalkantine, kinderopvang en sporthal in een geheel nieuw complex. Dat is nog eens goed nieuws.