Binnenhofblog 46

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Friday, December 18 2009.

De laatste stemmingen zijn achter de rug, de stemming zit er goed in, op naar een spannend nieuw politiek jaar.

Kamer met kerstreces

De laatste stemmingen zijn achter de rug, de stemming zit er goed in, op naar een spannend nieuw politiek jaar. Ikzelf kan me in en onmiddellijk na het reces bezighouden met de toekomstverkenning naar de Jeugdzorg en met een groot aantal gemeentelijke herindelingen. Als clusterchef bemoei ik me ook een beetje met Afghanistan en de commissie-Davids. En als betrokken Hagenees natuurlijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ook het boek van Ruud Koole is voor mij verplichte winterkost.

Oliebollen

Jan Vermolen heeft een succesvolle oliebollenkraam op het Spui. In de AD-test scoort hij ieder jaar uitstekend. Zijn zoon heeft dit jaar voor het eerst een oliebollenkraam op het Plein. Deze week kreeg Jan de resultaten van de AD-test voor de smulboetiek van zijn zoon. Die vielen niet mee. Afgezien van de 5,5 ging Jan vooral door het lint over deze beoordeling: ‘Parlementariërs die met hun vijanden willen afrekenen, trakteren op een bolletje van deze “smul”-boetiek. Vet, klef, niet gaar, taai, bitter, zompig en slap. Bah…’ Wat te doen? Samen met Jan en zijn zoon heb ik de halve Kamer (vriend en vijand) een oliebol gegeven en wat blijkt: iedereen vindt ze heerlijk! Jans zoon verdient een eerlijke kans. Dat de pers politici soms met de grond gelijk maakt, is tot daar aan toe. Maar een beginnende jonge ondernemer zo aanpakken is onrecht.

Met de kerst naar Turkije?

Nee, ik niet. Maar Aydin Karabulut wees mij op de uitsluiting van reisbureaus die Turkije-reizen aanbieden bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Bonafide ondernemers moeten onder de malafide ondernemers lijden. Mijn collega’s Vos en Smeets stellen vragen en onze staatssecretaris Heemskerk trekt erachteraan.

Kopen op zondag in het Westland?

De gemeenteraad besluit tot openstelling van winkels op zondag. En burgemeester Van der Tak draagt dit besluit voor ter vernietiging bij het rijk. Opmerkelijk. Dit instrument hanteert een burgemeester slechts bij hoge uitzondering, zo ongeveer als er een landsbelang in het geding is bij een raadsbesluit. Zou een PvdA-, VVD- of D66-burgemeester dit ook hebben gedaan, of speelt de CDA-achtergrond van Sjaak van der Tak hier een rol?

WOB

De Wet Openbaarheid Bestuur is in Nederland nog steeds een probleem. Het boekje ‘een muur van rubber’ illustreert dat aardig. Bij de presentatie ervan kreeg ik het aan de stok met een aantal onderzoeksjournalisten. Ik ergerde me aan het ten voorbeeld stellen aan Nederland van Zimbabwe en Estonia (alsof daar iemand zou willen wonen!) en aan het ontbreken van enig begrip voor de onmogelijkheid van met name kleine gemeenten om te voldoen aan alle WOB-verzoeken als Nederland meerdere Brenno de Winters zou hebben (een overigens zeer gewaardeerd onderzoeks- en internetjournalist). Maar wellicht was het fundamentele wantrouwen jegens de overheid dat in de zaal hing, wel mijn grootste ergernis. In mijn politieke opvatting is de overheid de bondgenoot van de gewone man en zeker niet de vijand. Overigens deel ik wel de opvatting dat de Nederlandse overheid grote moeite heeft met transparantie en openbaarheid. Er is heel veel koudwatervrees dat op zichzelf weer het wantrouwen voedt.

Herindeling Bergen, Gennep, Mook en Middelaar

Volgend jaar behandelen we dit wetsvoorstel. Vooruitlopend daarop zoekt men nu al een gemeentesecretaris/directeur en adjunct-directeur. Voortvarend, zeker tegen de achtergrond van het verzet van de gemeente Bergen!

Ombudsman

In januari moeten we maar eens rustig om de tafel na alle commotie de afgelopen week: Hoek van Holland, de verhouding met het kabinet, etc. Aldus besluit de commissie BZK op mijn voorstel.

Klokkenluiders

Even zag het ernaar uit dat door alle ophef over de Ombudsman het onderbrengen van het meldpunt Klokkenluiders bij de Nationale Ombudsman problematisch zou kunnen worden. Terwijl dit een hele goede, en snel te realiseren, mogelijkheid is. Uiteindelijk stemde de hele Kamer voor mijn motie dit toch te doen. Nu het kabinet nog.

En weer een PvdA-burgemeester in Limburg

Na het ‘verlies’ van de burgemeestersposten van de PvdA in Dordrecht en Capelle werd het tijd voor weer eens een succesje. Na Venray krijgt nu ook Maasgouw een nieuwe PvdA-burgemeester: Stef Strous. Van harte gefeliciteerd en heel veel succes.

Haagse varia

Mensenbibliotheek

In het filiaal Schilderswijk zetten wij een punt achter het project mensenbibliotheek. Het stokje wordt overgedragen aan Escamp. Dus daar kunt u me gewoon blijven lenen.

Gemeenteraadsverkiezingen

De temperatuur loopt op, nu de PVV niet alleen haar lijsttrekker, maar ook haar lijstduwer bekend heeft gemaakt. Aan de ene kant lijkt de PVV een beetje over haar hoogtepunt heen: we weten het nu wel. Aan de andere kant zijn er, vrees ik, veel mensen die hun voorkeur voor de PVV voor zichzelf houden. We zullen dus volop aan de bak moeten.

Natuurijs

De VNG deelt mee dat gemeenten niet verantwoordelijk zijn voor het natuurijs. Mensen die door het ijs zakken, kunnen daarop niet hun gemeentebestuur aanspreken. Het is hun eigen verantwoordelijkheid. Terecht. De ontwikkeling van rood-witte linten langs vaarten en meren, de bordjes ‘verboden te schaatsen’, of ‘het betreden van het ijs is op eigen risico’, zijn typisch van die voorbeelden van doorgeschoten verwachtingen van de overheid en veronachtzaming van de eigen verantwoordelijkheid. Het is genoeg als de gemeente het Zuiderpark en een aantal andere plekken onder water zet, prachtig dat er kunstijsbaantjes liggen, maar dan is het wel genoeg.

El Islam

Dat het nu juist deze moskee onder leiding van eenn van de meest fantastische Hagenaars, de heer Belhaj, is waarin sprake is van verdenking van kindermishandeling, is te betreuren. Maar het is goed dat de GGD dit een keer aan de orde stelt. Het grote aantal kinderen dat in hun vrije tijd gedwongen Arabisch of de Koran moet leren van vaak vrijwillige minder bekwame docenten, terwijl hun vriendjes lekker buiten spelen, is natuurlijk vragen om problemen. Dat was vroeger op de zondagsschool net zo.