Binnenhofblog 45

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Tuesday, December 15 2009.

Over oudere werknemers en nog veel meer.

Oudere werknemers

Donner maakt zich zorgen over de kansen op de arbeidsmarkt van ouderen. Terecht. Maar het verlagen van de lonen van oudere werknemers is niet het juiste middel. Althans, niet voor de inkomens tot één à anderhalf keer modaal. De flexibiliteit op de arbeidsmarkt wordt ongetwijfeld groter, maar er is geen rechtvaardiging voor lagere inkomens van ouderen. Bovendien, als men er onverhoopt toch uitmoet, is ook de uitkering navenant lager. Niet doen, treft vooral lagere inkomens.

Klokkenluiders

Komende week eindelijk met minister Ter Horst aan de slag over de klokkenluiders. Op zichzelf is zij voortvarend aan de slag. Maar nu het om een meld- en adviespunt klokkenluiders voor de hele samenleving gaat, wordt het iets ingewikkelder. Mijn motie die daaraan ten grondslag ligt, wordt uitgevoerd. Dat is prima. Zo laat je nog eens wat na als Kamerlid. Maar het moet wel snel gebeuren. En daarom pleit ik voor het onderbrengen bij de Nationale Ombudsman die qua bekendheid en expertise daarvoor uitermate geschikt is.

Kerstrapport

Het Centraal Planbureau levert een kerstrapport voor Nederland. We scoren op bijna alle vakken prima: werkgelegenheid, inkomen, zekerheid, emancipatie. Er zijn wat aandachtspunten: kinderarmoede bij alleenstaande niet-werkende ouders, zwaarlijvigheid en nog zo wat zaken. Maar op één punt scoren we een diepe onvoldoende: Nederlanders hebben zeer weinig vertrouwen in maatschappelijke instellingen zoals parlement, overheid, justitie, grote ondernemingen en de pers. Er is te weinig sociaal kapitaal. Bizar, want al die goede prestaties maken we samen via onze maatschappelijke instituties.

Hoekse twisten

De beelden van het drama bij Hoek van Holland maken op mij iedere keer weer diepe indruk. Wat voor sommige voetbalsupporters en sommige demonstranten ooit begonnen is als een ‘sport’, beetje politie uitdagen en dan weer hard weglopen, is uitgelopen op hard niets ontziend geweld jegens agenten die niet over de middelen beschikten zich daartegen te verdedigen. Zij voelden zich gedwongen hun dienstpistool te gebruiken met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Uit de onderzoeken blijkt een collectief falen. In het openbaar bestuur dien je iedere dag scherp, alert te zijn, zeker als het om openbare orde en veiligheid gaat. Maar het begint bij een aantal doorgeslagen hooliganleiders die veel jongeren stijf van de drugs en drank op sleeptouw nemen. Laten we dat niet vergeten. De Ombudsman is dat wel vergeten gezien zijn uitspraken over de schietende agenten. Ook gaat hij voorbij aan het oordeel van de rijksrecherche en dat van het openbaar ministerie, namelijk geen reden om de agenten te vervolgen. Wie de Vrij Nederland leest, ziet hoe terecht dat oordeel is. Wat bezielt de heer Brenninkmeijer?

PvdA-lijsten

In de PvdA praten duizenden mensen mee over hun kandidaten voor de (deel)gemeenteraad. En honderdduizenden mensen kunnen via de media meegenieten. Bij bijna geen enkele andere partij, gebeurt dat zo openlijk als bij ons. Ik ben daar buitengewoon trots op. De vaak negatieve publiciteit neem ik op de koop toe. Illustratief is een artikel over de ledenvergadering in Den Haag Centraal. Het een klein beetje bijstellen van de Haagse ontwerplijst werd behandeld als een ‘Poolse landdag’ en de het compleet op de kop zetten van de ontwerplijst bij D66 door geheime verkiezingen werd feitelijk en neutraal behandeld.

Journalistenforum

Op radio 1 afgelopen dinsdag om 16.00 uur mocht ik reageren op de kwestie-Marcouch, het plan van Donner om oudere werknemers minder te belonen en op Uruzgan. Leuk om te doen.

Burgerschapskalender

GeenStijl meldt dat de mensen nog niet massaal deze kalenders afhalen bij stadhuizen en bibliotheken. Klopt ongetwijfeld. Want wie weet nou dat die kalender er is. Zonder mijn actie (schriftelijke vragen) vorige week, was het überhaupt nog een diep geheim geweest. Is het nu zo moeilijk met al die communicatiemedewerkers op ministeries om die kalender onder de aandacht te krijgen? Wat te denken van verspreiding onder de voedselbanken, of in de kerstpakketten van (semi)overheid. Binnen de kortste tijd zijn ze op en ziet een uitgever er brood in.

Haagse varia

Haags onderwijs

Het Haagse voortgezet onderwijs houdt ieder jaar een kerstborrel aan het Plein. Altijd drukbezocht door heel veel mensen uit het voorgezet onderwijs. Duidelijk werd dat het crisispakket in 2010 veel extra investeringen in Haagse schoolgebouwen met zich meebrengt. Goed voor de scholen en voor de werkgelegenheid in de bouw. Dit moet ook Haagbouw uit de brand helpen.

Eerder afgelopen week op het Dalton vwo-leerlingen geïntroduceerd in de geheimen van beleidsontwikkeling, toegespitst op de krachtwijken. Leuk.

Kerstboom, mijter en kruis

Wat een gedoe. Wie verzint het om het kruis op de mijter van Sinterklaas ter discussie te stellen, een kruisje te verbieden om de nek van een Amsterdamse taxichauffeur en af te zien van een kerstboom in het atrium van de Haagse Hogeschool. Het lijkt er wel eens op of Wilders overal mollen heeft die dit soort zaken bewust insteken om de boel te verzieken. Ik ben nog nooit één moslim tegengekomen die van dit soort zaken een punt maakte.

Toekomstvisie op Haagse historie

Op 15 december presenteert het Haags Historisch Museum haar toekomstvisie en collectieplan. Ben nog betrokken geweest bij de start ervan. Mooi. Ben benieuwd. Hoop dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van de Haagse identiteit.