Binnenhofblog 44

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Monday, December 7 2009.

Over burgerschap en nog veel meer.

Burgerschap

Hartstikke leuk. Guusje ter Horst reikte de Burgerschapskalender dinsdag uit in de Kamer. Je schijnt hem in bibliotheken te kunnen krijgen. Het bevat heel goede oproepen aan burgers om gestalte te geven aan verantwoordelijk burgerschap, op een leuke manier vormgegeven. Veel effectiever dan Postbus 51. Maar dan moet je het wel weten. Om te vermijden dat de kalender een goed bewaard geheim zou blijven, heb ik gevraagd of deze ook verkocht zou kunnen worden in de detailhandel. Dat bleek niet zomaar te kunnen! Dat is toch te gek. Maak je als overheid een mooi kerstcadeau, komt bijna niemand dat te weten en mag het niet breed worden verspreid. Dat kan anders. Daarom maar schriftelijke vragen. Ben benieuwd. Ook deze week mijn burgerschapsartikel in Trouw. Van harte aanbevolen.

Burgerschapslezing

Ken Livingstone en Frits Bolkestein hielden de Haagse Burgerschapslezing. Een boeiende confrontatie tussen een optimistische multiculturalist en een pessimistische monoculturalist. Livingstone ging wat mij betreft te makkelijk voorbij aan de pijn en angst in zowel de ontvangende samenleving als onder migrantengroepen. In Engeland gaat het niet allemaal zo fantastisch als hij suggereert. Bolkestein was inconsequent. Het gebrek aan zelfvertrouwen in Europa weet hij aan het christendom; wil hij meer Koran en minder Bijbel? Hij zag moslims vooral als lid van een groep en niet als individuen; vreemd voor een liberaal. Een boeiende avond.

Haagse varia

PvdA-lijst vastgesteld

Over de lijst valt heel wat te zeggen, maar dat doe ik niet. Over de ledenvergadering wel. Wat een mooie avond: oudgedienden met veel retorisch talent, trouwe gewone leden en nieuwe leden - met dank aan het Ombudsteam - die het opnamen voor hun helden. In de zaal zat een afspiegeling van Den Haag. Welke andere partij weet een kleine 200 zo verschillende Hagenaars bijeen te krijgen, oud en jong, arm en rijk, zand en veen, zwart en wit? Van trots vervuld op deze schitterende partij en zeer gemotiveerd voor ‘de strijd om Den Haag’ op 3 maart verlaat ik voldaan de zaal.

Koninklijke Schouwburg

Of ik Arthur Docters van Leeuwen wil opvolgen als voorzitter van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Schouwburg. Dat is wel wat anders dan ADO Den Haag. Vroeger was ik razend enthousiast over het HOT-theater, een oude schuilkerk aan de Oranjebuitensingel, waar nu de Hoftoren staat. Johan Doesburg, die nu het Nationaal Toneel leidt, doet prachtige dingen. Maar een heavy user van het aanbod in de Koninklijke Schouwburg was ik de afgelopen jaren niet. Toch maar gedaan. Toezien op Oscar Wibaut en zijn mensen. De schouwburg als een van de belangrijkste identiteitsbepalende elementen van cultureel Den Haag verder helpen ontwikkelen. Jonge, oude en nieuwe Hagenaars (en mensen van buiten natuurlijk) laten profiteren van dit prachtige theater. Dat is mijn drive.

Binnenstad autovrij

Wat een rust op de Veerkades. En het kruispunt Grote Marktstraat/Spui kan ook opnieuw worden ingericht nu er veel minder autoverkeer rijdt. Al in 1979 voerde ik met Het Oude Centrum actie voor afsluiting van de binnenstad voor doorgaand autoverkeer. En nu, dertig jaar later, is het eindelijk gelukt. De luchtkwaliteit en het verblijfsklimaat gaan aanzienlijk vooruit. Nu de nadelen in de Boekhorststraat, de Vaillantlaan en andere plekken nog oplossen.

Zwarte Madonna en Nieuw Babylon

Den Haag werkt aan een nieuwe skyline. Langzaam maar zeker verrijst de nieuwbouw uit de bouwput van de Zwarte Madonna en Nieuw Babylon wordt steeds imposanter. Den Haag werkt aan z’n toekomst.

Schilderswijk

Ook in de Schilderswijk werkt Den Haag aan zijn toekomst. Professor Julius Wilson uit de VS, die onderzoek deed in Harlem, kwam zijn licht laten schijnen over de Schilderswijk. Hij trof geen armoede aan. Nee, anders dan in de VS wonen hier geen honderdduizenden in een auto en leiden tientallen miljoenen inwoners iedere dag honger. Maar van de kracht, het vertrouwen, het optimisme van de Amerikaanse samenleving kunnen we hier nog wel veel leren.

Haagse Hopjes

Na vorig jaar bij St. Maarten en St. Nicolaas in Transvaal gestuit te zijn op zeer vervelende vooral Marokkaans-Haagse jongeren, is Haagse Hopjes er dit jaar in geslaagd wel succesvolle feesten te organiseren. Proficiat Joke van der Boomen en haar team. En nu de laatste ettertjes nog even goed aanpakken!