Binnenhofblog 2

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Friday, January 15 2010.

De coalitie moet dóór, voor een goede aanpak van de crisis, voor banen en inkomen, voor verantwoord bezuinigen in plaats van kaalslag, voor ‘iedereen telt mee’. Maar dat kan alleen bij een voldoende basis van vertrouwen in de aanvoerder ervan. En die was in het geding na de persconferentie van Balkenende over het rapport-Davids. Gelukkig is die met de brief van het kabinet hersteld.

Crisis

Het vertrouwen in ministers staat of valt met hun bereidheid om te willen leren van fouten uit het verleden, zeker als het gaat om wezenlijke zaken als die van leven en dood. De coalitie moet dóór, voor een goede aanpak van de crisis, voor banen en inkomen, voor verantwoord bezuinigen in plaats van kaalslag, voor ‘iedereen telt mee’. Maar dat kan alleen bij een voldoende basis van vertrouwen in de aanvoerder ervan. En die was in het geding na de persconferentie van Balkenende over het rapport-Davids. Gelukkig is die met de brief van het kabinet hersteld.

Declaraties

Met minister Ter Horst ondertussen nog gesproken over de wijze van declareren van functionele kosten van politieke bestuurders. Ook zij wil ze graag actief op internet plaatsen. Dat leidt ongetwijfeld tot nog bewuster omgaan met de regels. Nu het kabinet nog.

De Roy van Zuydewijn

De Ombudsman heeft ruim tien personen onder ede gehoord en heeft de beschuldigingen van De Roy van Zuydewijn, namelijk dat hij tegengewerkt zou zijn bij zijn werk, ongegrond verklaard. Het persoonlijke leed bij betrokkene zal er niet kleiner op worden. Triest. In het rapport wordt ook wel wat helderder onder welke druk van betrokkene de Ombudsman besloten heeft dit onderzoek in te stellen. Ik ben er nu van overtuigd dat de Ombudsman echt geprobeerd heeft door dit onderzoek te verrichten een brug te slaan tussen een uiteindelijk gefrustreerde burger die overal spoken ziet en de overheid in de meest brede zin. En ik geef dat onomwonden toe.

Ombudsman

De Ombudsman heeft op verzoek van de Kamer uitgebreid gereageerd op de discussie van de laatste maanden over onderdelen van zijn optreden. Een goede basis voor een gesprek eind januari. Wat ik nog mis, is een beschouwing over art. 9.22, lid e, waarin is bepaald dat de Ombudsman geen onderzoek mag instellen naar zaken die onder de rechter zijn. Uitspraken kunnen natuurlijk wel, maar hoe voorkom je nu dat de buitenwereld denkt dat deze uitspraken niet zijn gebaseerd op onderzoek en hoe voorkom je beïnvloeding van het straf- of civiele proces?

Koranlessen

De Haagse GGD heeft het fenomeen van de lijfstraffen tijdens koranlessen goed aangepakt. Minister Van der Laan stelt deze aanpak nu ten voorbeeld aan de rest van het land. Complimenten voor Den Haag.

Haïti

Terwijl we hier over onze binnenlandse politiek praten, vindt vlak bij de randen van ons Koninkrijk een ramp plaats met meer dan 100.000 slachtoffers. De Nederlandse regering dient nu net zo te helpen als zij zou doen bij een vergelijkbare ramp in Europa. Dat zou naar de Antillen een heel goed gebaar zijn.

Ferrier

Wouter Bos is bij de herdenkingsbijeenkomst voor oud-president Ferrier van Suriname in de Surinaamse ambassade geweest. Mooi.

Leers

De lokale democratie heeft z’n werk gedaan. En grondig. Een waardige bespreking van alle betrokkenen, inclusief Leers zelf. Goed voor het vertrouwen in de lokale democratie. Essentieel vond ik de band met de Bulgaarse gemeente. Gemeenten kunnen vriendschapsbanden onderhouden met buitenlandse gemeenten, dat is prima. Maar daar moet een reden voor zijn en daar moet een weloverwogen besluit van de gemeenteraad aan ten grondslag liggen. Dat was nu blijkbaar niet het geval: de band leek ingegeven door de voor een deel privécontacten van één ambtenaar en later ook van Leers. En volgens mij was dat de crux.

Mondriaan

Vorige week kon ik nog wel aanwezig zijn bij de nieuwjaarsreceptie van ROC Mondriaan aan het Leeghwaterplein. Weer mooie bijeenkomst van personeel, deelnemers en gasten uit het uitgebreide netwerk van de ROC Mondriaan. De modeldeelnemers van de verschillende opleidingen waren weer top. Enkele tientallen trotse, voornamelijk jonge mensen konden ten overstaan van honderden gasten hun ‘prijzen’ in ontvangst nemen: de Haagse toekomst in beeld. Een mooie traditie die mij niet Amerikaans genoeg kan zijn. Ik hoop dat zij het komende jaar veel vakcolleges gaan vormen samen met Haagse vmbo-scholen.

Provincie Zuid-Holland

Ook de nieuwjaarsreceptie van Zuid-Holland kon ik bezoeken. Commissaris Jan Franssen hield een betrokken betoog tegen populisme en voor verantwoorde aanpassingen van het middenbestuur. Veel burgemeesters en oud-collega Bruins het allerbeste kunnen wensen.

Den Haag Centraal

Deze week mijn ‘portret’ in Den Haag Centraal. Van harte aanbevolen. Er was voldoende stof voor nog twee ‘portretten’, maar de selectie heb je niet helemaal zelf in de hand. Voor de mensen van buiten Den Haag, zie binnenkort www.pierreheijnen.pvda.nl voor de tekst.

Arthur Docters van Leeuwen

Van hem en Wil van Kralingen namen oude en nieuwe leden van de Raad van Toezicht afscheid in de Paradijsfoyer van de Koninklijke Schouwburg. Mooie tekst.

Nieuwjaarsrecepties gemist

De crisis maakte het onmogelijk de recepties van ADO Den Haag en de Schilderswijk te bezoeken. Jammer.

CPC-training

Intussen probeer ik twee à drie keer per week te trainen voor de CPC van half maart. Valt niet mee om te combineren met het Kamerwerk en de gladheid die soms de kop opsteekt.