Binnenhofblog 3

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Friday, January 22 2010.

Buiten werd het deze week wat warmer en binnen is de coalitie toe aan enige afkoeling na de verhitte strijd rond het Irak-onderzoek van vorige week. De afkoeling moet echter ook weer niet leiden tot al te koele verhoudingen. Buiten mag het flink koud worden, binnen moet de kou uit de lucht.

Afkoelen

Buiten werd het deze week wat warmer en binnen is de coalitie toe aan enige afkoeling na de verhitte strijd rond het Irak-onderzoek van vorige week. De afkoeling moet echter ook weer niet leiden tot al te koele verhoudingen. Buiten mag het flink koud worden, binnen moet de kou uit de lucht.

Haïti

De reacties op deze verschrikkelijke ramp zijn hartverwarmend. Dat geeft de burger weer moed. En hierna moeten we eens grondig bezien of we de VN niet kunnen uitrusten met een permanente internationale ‘crisisdienst’ die altijd onmiddellijk kan worden ingezet als dat nodig is.

Mark of Mohammed?

Nieuwe Nederlanders maken minder kans om te worden uitgenodigd bij sollicitaties. En dat terwijl de werkloosheid nog oploopt. Het probleem is dat op deze vormen van discriminatie heel moeilijk de vinger valt te leggen. Daarom zijn twee andere dingen hard nodig. Keiharde targets in de (semi)publieke sector voor aantallen in dienst te nemen Mohammeds en andere ‘nieuwe Nederlanders’ en heel veel initiatieven om werkgevers in de markt over hun vooroordelen heen te helpen. Hier is werk aan de winkel voor gemeenten en UWV. Gelukkig doen gemeenten als werkgever het relatief goed.

Arbeidsgehandicapten

Goed nieuws van de Haeghe Groep. We gaan de honderd SW’ers bij het Rijk aan het eind van 2010 ruimschoots halen. Nog geen goed nieuws uit kabinetskringen. Daarin speelt de discussie over social return bij inkoop en aanbesteden naar aanleiding van de PvdA-motie daarover (vijf procent voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt). Een aantal (vooral CDA-)ministers hikt ertegenaan. Beetje duwen achter de schermen dus.

Europees burgerinitiatief

Deze week samen met de commissie BZK onder aanvoering van collega Paul Kalma een rapport uitgebracht over het voornemen om in Europa een Europees burgerinitiatief mogelijk te maken. Een heel bijzonder proces. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat het eerste Europese burgerinitiatief z’n beslag krijgt.

Jeugdzorg

In stilte bereidt de werkgroep toekomstverkenning jeugdzorg z’n openbare zittingen voor. Vanaf 8 februari gaan we los. Maar daarvóór zullen we BMC en de SER horen in openbare zittingen.

Friesland

Op vrijdag 29 januari ga ik met de commissie Binnenlandse Zaken naar Friesland. Ons verdiepen in de voorgestelde herindeling van maar liefst vijf gemeenten in de Zuidwesthoek. Als het echt koud wordt, neem ik mijn schaatsen mee. Nog nooit geschaatst op het elfstedenparcours. Afgelopen dinsdag waren een aantal Friezen hier. Met paard en rijtuig. Op de bok stond ik doodsangsten uit achter een wel erg wild paard. Ach ja, een echte stadsjongen, onbevreesd voor iedere no go-area in de stad, maar een watje achter een wild paard.

Campagne

Afgelopen maandag hielden wij onze fractiedag in Concordia in Den Haag. We sloten af met deur aan deur-bezoek in de Schilderswijk. De mensen in de Paulus Potterstraat waren bijna allemaal heel tevreden met hun buurt. Niet vuilnis, verloedering, overlast of criminaliteit was het grootste probleem, maar… het gebrek aan parkeerruimte! Hoera, de emancipatie van een volkse krachtwijk kan niet beter worden geïllustreerd! Maar in ernst, er is nog steeds geen oplossing voor het vraagstuk van de te volle straten en de lege parkeergarages. Wie die heeft, kan zich melden.

Paraplu

Op bezoek bij de bewonersorganisaties van de Schilderswijk blijkt er nog wel wat te wensen. De belangrijkste? Een aanspreekpunt van de gemeente in de buurt voor onderhoudsklachten. Het aan het werk houden van een kleine 200 ID-medewerkers ook na 1 januari 2011 in het onderhoud, toezicht en dergelijke. En aanpak van de problemen met jongeren op de Delftselaan.

Gemeentemuseum

Afgelopen zondag een poging gewaagd het Gemeentemuseum te bezoeken. Om tien over elf stond er al een rij van zeker vijftig meter. En dat terwijl het museum net open was en dus niet vol kon zijn. Puur een rij voor de kassa. Dat doet mijn AH-filiaal anders: drie in de rij, kassa erbij. Dan maar naar het GEM. Helaas. Pas vanaf 12.00 uur open. Er is nog wat te verbeteren in de stad!

Stadsconferentie

Aanstaande zaterdag de aftrap van de verkiezingscampagne in Den Haag met de traditionele stadsconferentie. Ik ga daar eens uitgebreid in op burgerschap. Allemaal komen.