Benieuwd wat ze van ons vinden

Source: J.S. (Joël) Voordewind i, published on Monday, January 25 2010, 10:45.

Vandaag ontmoeten we in Den Haag de christelijke pers, weekbladen, maanbladen en kranten. Het is voor het eerst dat we dit doen. Een goed initiatief van onze voorlichter Sjirk.

Benieuwd hoe ze tegen ons aan kijken en wat ze vinden van onze regeringsdeelname. Ook horen we graag hoe het met hen gaat in deze tijden van economische crisis. Ik zal, na de inleiding van Arie Slob, een verhaal houden hoe de politiek en de ChristenUnie aankijkt tegen de pers en de media. Veel bladen hebben het moeilijk en men kijkt ook wel eens jaloers naar de publieke omroepen, die volledig door de staat gefinancierd worden en ook nog Ster-inkomsten krijgen. Ik heb er eerder voor gepleit dat de omroepen meer gaan samenwerken met de pers zodat bijvoorbeeld bij Netwerk ook interviews afgenomen kunnen worden met buitenlandse verslaggevers van kranten. Dat levert hen geld op en bespaart de omroepen geld doordat ze minder eigen verslaggevers hoeven uit te zenden. Ook zou het goed zijn als zij van de overheid mee kunnen profiteren van de gelden voor innovatie, zodat ze de omslag steeds beter kunnen maken naar de nieuwe media. Veel jongeren lezen geen papieren kranten meer, maar de krantenwebsite.

Commissie Davids

Nog even terug naar het gesprek met de Commissie Davids van vorige week. Het meest opmerkelijk vond ik de stelling dat als er wel massavernietigingswapens waren gevonden, de inval in Irak alsnog volkenrechtelijk gerechtvaardigd was volgens de commissie. Dan was volgens het internationale recht, het recht op zelfverdediging van toepassing geweest en was een preventieve aanval gerechtvaardig geweest. Dus dan gaat het er niet meer om dat de resolutie 1441 onvoldoende rechtsgrond bezat, zoals de commissie beweerd in zijn rapport, maar was een duidelijke dreigingsanalyse en dus een duidelijke bedreiging van Irak voor de regio leidend geweest voor de argumentatie. En daar verschilde de internationale gemeenschap wel over. Het optreden van Colin Powell in de Veiligheidsraad leek eerst een grote directe dreiging duidelijk te maken. Dit werd een week later weer afgezwakt door Blix, de VN-inspecteur. Maar dreiging was er wel degelijk.

Verder werd duidelijk dat de commissie ook haar harde bewering over het niet volledig informeren van de Kamer, als het gaat om het verzoek tot bijstand aan de VS, niet staande kon houden. Men zei nu dat het kabinet er wijs aan had gedaan de Kamer te informeren over het planningsverzoek van de VS, en de Kamer over de levering van Patriots via een artikel-100 procedure te informeren. Maar 'wijs' is iets anders dan 'staatkundig verplicht'. Kortom, er zal nog een pittig debat volgen over dit rapport. Eerst maar eens de reactie van het kabinet afwachten.

Kilomterheffing

Minister Eurlings is een hele aardige en daadkrachtige minister, maar nu is hij in ons filegevoelige landje toch wel even de weg kwijt. Als de ANWB-leden zich via een internetpeiling tegen de kilometerheffing uitspreken, dan moet het maar niet doorgaan zegt de minister. Natuurlijk moeten de tegenargumenten die ook uit deze enquete kunnen komen, goed meegewogen worden door het kabinet en de Kamer. Maar het kan niet zo zijn dat een ledenraadpleging van een lobbyorganisatie bepalend is voor de besluitvorming van de politiek. Dan gaan alle lobby-organisaties ledenraadplegingen houden over bijvoorbeeld de aanleg van een weg, kan de milieubeweging een prachtige enquete uitschrijven of laat de gemeente Leeuwarden bepalen of er nieuwe straaljagers mogen komen die mogelijk meer geluid maken dan nu de F-16. Ik weet de uitslag al. De politiek moet alle belangen die er zijn, tegen elkaar afwegen, en alle argumenten uit de samenleving zeer serieus nemen en dan een besluit nemen. Kan gebeuren Eurlings, slip of the tongue. Maar wel nu ruiterlijk toegeven dat dit een fout was.

Haiti

Gelukkig worden er nog steeds mensen leven onder het puin vandaan gehaald en mooi dat Nederland 42 miljoen euro heeft opgehaald tijdens de 555-actie. In het debat met minister Koenders heb ik hem gevraagd naast zijn verdubbelingsactie voor de organisaties die aangesloten zijn bij giro 555 (waaronder velen die niet eens werkzaam zijn in Haïti) ook te kijken of organisaties zoals Woord en Daad, die al 20 jaar daar werken en dus een groot netwerk hebben, ook niet in aanmerking kunnen komen voor de verdubbelingsactie. Het lijkt mij goed om ook juist deze organisaties nu te steunen. De minister weigerde dit. Vandaar dat ik besloten heb zelf een gift te geven aan Woord en Daad, en vandaar dat wij als ChristenUnie ook hun banner op onze website hebben geplaatst.

Ik hoop ook zelf af te reizen naar Haïti als de eerste nood gelenigd is, om persoonlijk polshoogte te nemen van de nood én te bezien wat Nederland in de wederopbouw specifiek kan bijdragen aan Haïti. In mijn vorige baan ben ik noodhulpverlener geweest voor Dorcas Hulp. En in lijn met het adviesrapport van de WRR over Ontwikkelingssamenwerking wil ik nu kijken welke meerwaarde Nederland kan hebben bij de hulp aan Haïti als gaat om de expertise bijvoorbeeld op het gebied van water (met de deltawerken en een eigen 'waterprins') en landbouw (universiteit Wageningen). Daarnaast bid ik dat als Haïti wordt opgebouwd, dit hopelijk zal leiden tot structurele verbeteringen ook van het bestuur van het land. De corruptie was er altijd groot en de regeringen waren vaak instabiel en niet daadkrachtig om de armoede in het land aan te pakken. Ook voodoo had een grote impact in het land. Laten we bidden dat ook het geestelijk klimaat van het land gezond wordt.

Joël Voordewind