Binnenhofblog 4

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Thursday, January 28 2010.

Komende week beginnen we met de openbare werkzaamheden van de werkgroep Toekomstverkenning jeugdzorg. Eerst spreken we met BMC, dat de huidige wet op de Jeugdzorg heeft geëvalueerd. En de week daarop met onder andere vertegenwoordigers van cliënten en ouders, werknemers en bestuurders in de jeugdzorg.

Parlementair Onderzoek Light

Komende week beginnen we met de openbare werkzaamheden van de werkgroep Toekomstverkenning jeugdzorg. Eerst spreken we met BMC, dat de huidige wet op de Jeugdzorg heeft geëvalueerd. En de week daarop met onder andere vertegenwoordigers van cliënten en ouders, werknemers en bestuurders in de jeugdzorg.

Burgerschap

Is burgerschap hét woord van 2010? Het lijkt erop. Steeds vaker duikt het op. Ook in de Den Uyl-lezing van Wouter Bos. Binnenkort presenteer ik de agenda voor verantwoord burgerschap. Een kalender is niet genoeg.

Motie-inflatie

De Kamer presenteerde de jaarcijfers over 2009. Wat mij opvalt is de verdubbeling van aantal ingediende en aangenomen moties in 2009 ten opzichte van 2004, 2005 en 2006. In 2004 1309 ingediend en 437 aangenomen. In 2009 2616 ingediend en 889 aangenomen. Gemiddeld per Kamerlid 17 ingediend en 6 aangenomen. Is dat niet wat veel? Wordt dit instrument zo niet bot? Lijdt de Kamer niet aan ADHD?

Kastje van Camiel

Gedoe over de vraag of het parlement of de ANWB over dit kastje beslist. Leuk vertier voor de binnenwereld op het Binnenhof. Maar de buitenwereld, zeg maar de verpleegster uit Den Haag die in Rotterdam werkt en voor wie het openbaar vervoer geen optie is, wil alleen maar weten of het kastje van Camiel wel of niet duurder is en of het de dagelijkse file echt oplost. En daar zal de PvdA de plannen uiteindelijk op beoordelen.

Social Return

Gelukkig gaat de rijksoverheid nu ook van start. Bij tenminste vijf grote aanbestedingen in 2010 gaat het rijk van de opdrachtnemer verlangen om mensen die langdurig werkloos zijn aan de slag te helpen. Het gaat om grote contracten op terreinen als facilitair management, catering en beveiliging. Het is een begin, maar we zijn er nog niet. Ik ga de vinger aan de pols houden.

Halt-gestraften buitenspel?

Dat kan toch niet waar zijn. Eén keer een dag te vroeg vuurwerk afsteken, en zeven jaar lang geen kans op een baan bij het leger of de marechaussee? Dat vergt nu echt vragen aan de betrokken ministers. Vragen we tegelijkertijd hoe het nu precies zit met de mogelijkheden van mensen met justitiële antecedenten om bij de overheid te werken. Want iedereen verdient een tweede kans. En werk is het beste reclasseringsmiddel.

Van Noord-Limburg tot Zuidwest-Friesland

Deze week staat in het teken van de bezoeken in het land van de regio’s waarin gemeentelijke herindeling is voorgesteld. Prachtige natuur langs de Maas. Niet alleen het landschap was wit, maar ook de honderden bezoekers van de hoorzitting: man, op leeftijd en autochtoon.

Geen stemkaart?

Geen oproep voor de inenting van de Mexicaanse griep, voor borstkankeronderzoek, het consultatiebureau? Dikke kans dat u fout staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Werkzaam bij leerplicht, onderwijs, sociale dienst? Dikke kans dat u veel tijd kwijt bent aan het achterhalen van juiste gegevens omdat de gemeentelijke basisadministratie niet klopt. Hele buurten zonder 18-23-jarigen? Valselijk uitgeschreven vanwege de hogere uitwonendenbeurs. Om al deze redenen wind ik me weer op in een vergadering met staatssecretaris Bijleveld over de kwaliteit van de gemeentelijke basisadministratie. We maken stapjes, maar het duurt wel lang.

Prestatie van formaat

Op reis door de dorpen van Nederland valt mij op dat overal wordt gewerkt aan nieuwe woningen voor ouderen, gehandicapten of andere mensen die aangewezen zijn op zorg aan huis. Nederland bereidt zich voor op de vergrijzing. Van 2,5 tot 4 miljoen 65-plussers en een verdubbeling van het aantal 80-plussers. Goed om te zien dat dorpen en steden, hoe klein ook, erin slagen om samen met partners prachtige complexen uit de grond te stampen. Dat zouden we nooit kunnen vanaf het Binnenhof. Over bestuurskracht gesproken.

Hannie van Leeuwen

Afgelopen maandag een intiem etentje met mijn voorgangers en opvolger wethouders Sociale Zaken Constant Martini, Anke van Kampen en Henk Kool met Hannie van Leeuwen. Zij kreeg daarbij de Haagse Stadspenning uitgereikt namens het Haagse gemeentebestuur. En terecht. Want als er nou een is die zich de afgelopen decennia heeft ingespannen voor de samenwerking bij de werkloosheidsbestrijding in de Haagse regio, is zij het wel.

Stadsconferentie

Onder leiding van Murat Ersoy een campagnelied zingen op een wijsje van Herman van Veen. Rode PvdA-hesjes met ‘klauwe uit de mauwe’. We zijn klaar voor een spetterende campagne. Iedereen telt mee!