Feest!

Source: J.S. (Joël) Voordewind i, published on Monday, February 1 2010, 10:45.

Wat een feest afgelopen zaterdag! Een vrolijk en zeer afwisselend programma met veel filmpjes, video-felicitaties van alle lijsttrekkers en een fantastische band van Kees Kraayenoord. Bijzonder om psalmen te zingen op eigentijdse muziek. Hier worden gereformeerden en evangelischen mooi samengebracht, zoals dat ook is in de ChristenUnie. Ik was trots op mijn partij. Arie Slob keek terug naar de aflopen tien jaar; hij benoemde pijn uit het verleden, maar ook hoogtepunten zoals de verdubbeling van het aantal zetels in 2006 en de regeringsdeelname.

Andre Rouvoet keek vooruit en gaf onze meerwaarde aan in het kabinet. Als vredestichter en bruggenbouwer: mooie Bijbelse eigenschappen. Maar ook inhoudelijk als het gaat om het opnieuw centraal stellen van de beschermwaardigheid van het leven, eindelijk aandacht voor het gezin in plaats van een maatschappij die alleen zou bestaan uit losse individuen, en ook aandacht voor de bescherming van het milieu, Gods schepping. Kortom een uitgesproken christelijk-sociale lijn die voorgaande kabinetten niet hebben gekend. Een andere kentering is dat deze overheid weer duidelijke normen durft te stellen en zich betrokken weet bij de bescherming van kwetsbare groepen. Van het verlenen van een generaal pardon voor asielzoekers die meer dan vijf jaar op een beoordeling van de overheid moesten wachten, tot de opvang van tienermoeders en uitstapprogramma’s voor prostituees en re-integratietrajecten voor drugsverslaafden. Ook internationaal blijven we staan voor ontwikkelingssamenwerking. We geven nog altijd vanuit over overvloed. Dit laat onverlet dat we scherp moeten kijken hoe dingen efficiënter en nog beter kunnen. Ook het opkomen voor geloofsvervolgden door dit kabinet. Dit heeft nog nooit eerder zo centraal gestaan in het kabinetsbeleid, dankzij de ChristenUnie. Daarom staan we nu concreet met hulp de vervolgde christenen bij in onder meer Irak en India (Orissa). Terugkijkend op de afgelopen drie jaar zien we inderdaad hoe we gezegend zijn en een zegen konden zijn door deze maatregelen. Daarom is het van belang dat de ChristenUnie op 3 maart opnieuw brede steun krijgt om ook op lokaal niveau een uitgesproken christelijk geluid te kunnen vertolken. Maar ook straks in 2011.

Ik was verder blij verrast dat Andre Rouvoet aankondigde dat hij opnieuw beschikbaar is als lijsttrekker voor de ChristenUnie. Hij zal zeker onze partij in de campagne weer goed vertegenwoordigen en kan dan ook zelf uitleggen wat er bereikt is tijdens onze deelname aan de regering.

Aan de drank

De campagne voor de gemeenteraad komt goed op stoom. Afgelopen anderhalve week mocht ik naar Gouda, Alkmaar en Steenwijkerland. Bij Steenwijkerland ging er eerst een werkbezoek aan de campagneavond vooraf. We bezochten eerst een basisschool met een zorg adviesteam (ZAT). Zij zijn het voorportaal voor de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin. Het mooie van dit ZAT is dat het niet alleen in het team de kinderen bespreekt die extra aandacht vragen, maar ook meteen het gesprek aangaat met de ouders en op huis bezoek gaat. Hierdoor hebben ze al aardig wat doorverwijzingen naar de Jeugdzorg weten te voorkomen.

Over zorg-adviesteams gesproken: die middag bezochten we een drankkeet, die van de jongeren aldaar geen drankkeet maar een keet genoemd moest worden. Want met dat drinken viel het wel mee. Maar in het uur dat we daar waren (vier uur 's middags) werden al snel 3 á 4 flesjes bier verstouwd. En gevraagd naar het gemiddeld verbruik per avond kwam men al snel op tien flesjes. Maar ze gingen nooit dronken achter het stuur, zeiden ze. Hoe ze dan thuis komen? Met de fiets. En dat overmatig alcohol schadelijk is voor de hersenen, dat was volledig nieuw voor sommigen. Goed dat de gemeente gaat voorstellen om voorlichtingsavonden voor hen te organiseren. Ook zouden er verder afspraken volgen tussen de gemeente en de keet over brandveiligheid, niet schenken onder de 16 jaar en 1een verkoop van alcohol. Dat laatste was zeker niet het geval want iedereen lapte 100 euro per maand en kon daarna vrolijk onbeperkt bier drinken.

Woensdag hoop ik op werkbezoek naar Slochteren te gaan en ’s avonds te spreken op een campagneavond. Ik ben benieuwd hoe de stemming is in het hoge noorden.

Jeugdzorg en echtscheidingen

Deze week wachten we de kabinetsreactie af op het rapport van de commissie-Davids (Irak), over de voortgang van de JSF (de nieuwe straaljager) en we wachten nog steeds op een kabinetsbesluit over Afghanistan. Ondertussen hebben we vandaag weer vergaderd over de jeugdzorg, als parlementaire werkgroep. Het onderzoeksbureau van de Kamer had 22 rapporten doorgespit om antwoorden op onze gestelde vragen te geven. Onder andere over de oorzaken van de stijging van de wachtlijsten. Het gaf een aardig compleet beeld, maar één element miste ik namelijk de onderliggende maatschappelijke trends zoals verslaving onder jongeren (aan alcohol en drugs), toenemende echtscheidingen en toenemende prikkels via de nieuwe media. Het Nederlands Jeugdinstituut en de bureaus jeugdzorg hadden eerder aangegeven dat 75 procent  van de kinderen en jongeren in de jeugdzorg afkomstig zijn uit gebroken gezinnen. Ook dus iets om mee te nemen, al kan de overheid dit niet direct beïnvloeden, wel via actieve verwijzing naar relatie en huwelijkscursussen, waarvoor ik eerder pleitte. Minister Rouvoet zal eind maart of begin april met zijn reactie komen op de evaluatie van de jeugdzorg. Dan hopen wij ook ons huiswerk als Kamer te hebben gedaan. Volgende week beginnen de hoorzittingen met het ‘veld’.

Joël Voordewind