Waar zijn de Zeeuwse bolussen? - Main contents
Dinsdag in de fractievergadering, tijdens de inventarisatie van de rondvraag, heb ik verteld dat ik een goed weekend had gehad en dat dit niet alleen kwam door het zonnige weer aan de Zeeuwse rivièra. Ik hoefde mijn collega’s verder niets uit te leggen. Ze vroegen alleen waar de traktatie van Zeeuwse bolussen bleef. Afgelopen vrijdag besliste het kabinet dat er geen ontpoldering zou plaatsvinden in Zeeland en dat er gekozen werd voor buitendijkse alternatieven.
Er zijn weinig onderwerpen die de afgelopen jaren het politieke debat in Zeeland zo hebben beheerst als de discussie over ontpoldering. Ik was nog maar net Zeeuws CDA kandidaat voor de Tweede Kamer of ik werd hierover al bevraagd door Omroep Zeeland en de Provinciale Zeeuwse Courant. Op elke openbare bijeenkomst in Zeeland werd dit onderwerp wel op een zeker moment door iemand ter sprake gebracht. In die twee en een half jaar dat ik nu volksvertegenwoordiger ben is de ontpoldering ook diverse malen in de Tweede Kamer aan de orde geweest.
Zelf heb ik in de Tweede Kamer initiatieven genomen tot werkbezoeken, onderzoeken, hoorzittingen en diverse moties. De discussie in de afgelopen jaren kende hoogtepunten en dieptepunten. Ik had een moeilijk debat in de Tweede Kamer over de ratificering van de Westerscheldeverdragen met Vlaanderen. Maar met een motie waarin de minister gevraagd werd om een onafhankelijke commissie in te stellen die alternatieven voor ontpoldering zou ontwikkelen had ik vertrouwen in een goede afloop. Die commissie kwam er maar hoe groot was de teleurstelling over het niveau en de uitkomsten van dit rapport en de aanbeveling van de commissie Nijpels om de ontpoldering van de Hedwigepolder door te zetten. Met het rapport van de commissie Nijpels ben ik wel mijn laatste restje politieke naïviteit kwijt geraakt. Ik voelde mij in de ontpolderingsdiscussie met 2-0 achter staan.
Afgelopen zondag in de kerk werd een toepasselijk lied gezongen met als tekst: "Nooit kan 't geloof te veel verwachten, .....”(gezang 291 uit het Liedboek voor de kerken).
En zo is het maar net. Samen met al die medestanders in Zeeland zijn wij altijd in alternatieven voor gedwongen ontpoldering blijven geloven. "Wij Zeeuwen geven nooit op" zei ik in de Hedwigepolder toen ik 6 februari samen met collega Helma Neperus(VVD), Kees Slager(SP) en Kees van der Staaij(SGP) een boom plantte. Niet voor niets luidt de Zeeuwse wapenspreuk "Luctor et Emergo"(Ik worstel en kom boven).
De op initiatief van Lia Roefs(PvdA) en mij georganiseerde hoorzitting in de Tweede Kamer bracht de ommekeer. Het rapport Nijpels werd van de nodige kritische kanttekeningen voorzien. Eén van de conclusies was dat Europa helemaal geen ontpoldering van Nederland vraagt. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de vraag hoe wij invulling willen geven aan het natuurherstel van de Westerschelde.
Het kabinetsbesluit van afgelopen vrijdag met een duidelijke keuze voor buitendijkse alternatieven, is uiteindelijk de beslissende stap richting een goede afloop en beëindiging van de ontpolderingsdiscussie in Zeeland.
Goede herinneringen bewaar ik aan de intensieve samenwerking met de coalitie van tegenstanders van ontpoldering in Zeeland (ZLTO, Red onze polders, Levende Delta). Een bont gezelschap van mensen afkomstige uit verschillende maatschappelijke organisaties, met verschillende achtergronden en politieke overtuigingen(PvdA, VVD, CDA, SP, Partij voor Zeeland en SGP) maar één in het verzet tegen gedwongen ontpoldering. Goede herinneringen bewaar ik ook aan de goede samenwerking met PvdA coalitiepartner Lia Roefs. Een Limburgse volksvertegenwoordiger die dicht bij de mensen staat.
Natuurlijk besef ik dat we er nog niet zijn met dit kabinetsbesluit. Er zal de komende tijd hard gewerkt moeten worden aan een degelijk “Europa proof” natuurherstelplan voor de Westerschelde waarin de buitendijkse alternatieven zijn verwerkt. Ik zal dat vanuit de Tweede Kamer nauwlettend blijven volgen. We zullen ook nog een debat voeren over dit kabinetsbesluit. Maar mijn weekend kan niet meer stuk en die Zeeuwse bolussen voor de fractie, daar zorg ik voor.