Binnenhofblog 5

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Friday, February 5 2010.

Afgelopen week gestart met de openbare bijeenkomsten van de Werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg. Aanstaande maandag de tweede ronde, met cliënten van de jeugdzorg en hun ouders en met de professionals. Een mooie klus, die ertoe moet leiden dat we straks de voorstellen van Rouvoet om de problemen in de jeugdzorg op te lossen goed kunnen beoordelen.

Jeugdzorg

Afgelopen week gestart met de openbare bijeenkomsten van de Werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg. Onder grote belangstelling spraken wij met BMC, dat de evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg voor haar rekening heeft genomen. De reacties op deze eerste zitting waren positief. Aanstaande maandag de tweede ronde, met cliënten van de jeugdzorg en hun ouders en met de professionals. Een mooie klus die ertoe moet leiden dat we straks de voorstellen van Rouvoet om de problemen in de Jeugdzorg op te lossen goed kunnen beoordelen.

Van Friesland tot de Gelderse Vallei

Herindelingsbezoeken geven een goed beeld van Nederland. Na afgelopen donderdag en vrijdag een hele avond en dag doorgebracht te hebben in Friesland, gaan we vrijdag naar Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Het Friese platteland, het merengebied en de stadjes waren prachtig, het Friese volkslied uit de volle borst van circa 200 aanwezigen indrukwekkend en de verdeeldheid over de juiste wijze van herindeling teleurstellend.

Nationale Ombudsman

Afgelopen week ook een punt gezet achter de affaire van eind vorig jaar waar de Nationale Ombudsman enige ophef veroorzaakte met zijn uitspraken over de strandrellen van Hoek van Holland. Het kabinet en de Nationale Ombudsman hadden inmiddels afspraken gemaakt om dit in de toekomst te voorkomen. Ikzelf heb nog eens gewezen op de spanning tussen het verwachtingspatroon ten aanzien van de nationale Ombudsman op basis van de wet en op basis van het profiel. De wet geeft beperkingen aan de Nationale Ombudsman en het profiel vraagt juist bijdragen aan het maatschappelijk debat zonder beperkingen. De Ombudsman noch de commissie had zin om dit verder uit te diepen. Als hij maar zijn status behoudt van degelijk, betrouwbaar, onafhankelijk vind ik het best.

Privacy en veiligheid

Bij veel burgers bestaat het gevoel dat er een loopje wordt genomen met hun privacy. In de markt is men vaak zelf onzorgvuldig met het vertrekken van persoonlijke informatie of kan men het niet zoveel schelen. Bij het beheer van persoonlijke gegevens door de overheid is men kritisch op de privacy-aspecten. Worden gegevens niet te lang bewaard? Met wie worden ze uitgewisseld en waarom? Waartoe dient sowieso een gegevensbestand? De wet op bescherming van persoonsgegevens (WBP) is geëvalueerd en zal worden aangescherpt. Zo krijgt het College Bescherming Persoonsgegevens een belangrijker rol in het handhaven van de privacybescherming en worden medewerkers beter voorgelicht over wat ze wel en niet mogen. Ook burgers krijgen meer informatie over de opslag en het beheer van hun gegevens. Leuk om eens met Hirsch Ballin te debatteren.

Campagne

Afgelopen dinsdagavond in de stromende regen gecanvast bij de Leyweg. Erg leuk om te doen. Enthousiaste reacties. Zaterdag verder, maar dan in het Schipperskwartier. Mijn spontane bijdrage aan de campagne middels schriftelijke vragen over uitstel van gemeenteraadsverkiezingen de toekomst en de kou hebben faliekant verkeerd uitgepakt. Ik zou wel een winkel kunnen beginnen in de vele aangeboden mutsen en sjaals. Maar daar is nu wel genoeg over gezegd en geschreven.

Mijn programma:

Zaterdag 6 februari: canvassen Schipperskwartier

Dinsdag 9 februari: bijeenkomst diversiteit Eerste Kamer

Donderdag 11 februari: discussie met onder meer D66 en VVD over bestuurlijke organisatie

Vrijdag 12 februari: soepactie Stadshart Zoetermeer

Zaterdag 13 februari: canvassen Den Haag

Zondag 14 februari: opkomstbevordering Den Haag

VBM-Businessclub

Afgelopen maandag de wat verlate nieuwjaarsbijeenkomst in het Haagse stadhuis over onder meer Chinatown met Melvin Chang, de Paul Krugerlaan met Sunil Prahladsingh en de ondernemer van het jaar: de heer Ciftik, nu eigenaar/exploitant van Le Fouquet aan de Javastraat. De circa 150 deelnemende ondernemers vormden een toonbeeld van diversiteit, kracht en ondernemingszin. Goed voor de toekomst van de stad.