Goede gesprekken en prikkelende opinies - Main contents
Veel tijd gaat iedere week natuurlijk in Kamerdebatten zitten. Maar hoe kom je aan je voeding daarvoor? Gesprekken en werkbezoeken zijn daarvoor natuurlijk onontbeerlijk.
Zo hadden we deze week een gesprek met de VGS over het reformatorisch onderwijs en de gelijkebehandelingswetgeving. Nuttig, ook als voorbereiding op het kamerdebat dat we aanstaande maandag hebben over de Algemene wet gelijke behandeling. In dit gesprek werd mijn vermoeden bevestigd dat de casus van de homoseksueel levende leerkracht die zo dolgraag solliciteert naar een baan op een orthodox-christelijke school, een zeer hoog theoretisch gehalte heeft. Het wordt tijd om te stoppen met deze ideologische overconcentratie, die de onderwijsvrijheid bedreigt. In de aanloop naar het debat heb ik samen met Johan van Berkum van het Wetenschappelijk Instituut van de SGP nog een prikkelend opinie-artikel geschreven over de gelijkheidsdwang die de vrijheidsrechten opeet. Het is vandaag, 6 februari in De Volkskrant gepubliceerd.
Ook heb ik deze week in een plezierig gesprek kennisgemaakt met de nieuwe voorzitter van de Unie van Waterschappen, de watergraaf (zo heet een dijkgraaf in zijn Brabantse waterschap) Peter Glas. Wij dragen als SGP de waterschappen altijd een warm hart toe. In het buitenland zijn ze vaak jaloers op de uitstekend functionerende Nederlandse waterschappen. Daar moeten we zuinig op zijn. Een belangrijke succesfactor van de waterschappen is dat zij op eigen benen staan. Het zou veel lastiger zijn als de zorg voor het water maar een van de vele uitgavenposten zou zijn, en zou moeten meeconcurreren met voor de korte termijn meer populaire uitgaven voor bijvoorbeeld gratis schoolboeken. Vooral niet opheffen dus, die waterschappen.
Vrijdag heb ik meegedaan met een werkbezoek van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken naar Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Het kabinet wil deze drie gemeenten tot een nieuwe gemeente samenvoegen.
Het is waardevol om in het gebied zelf op te snuiven hoe de plannen beleefd worden. Het plaatje is helder: Scherpenzeel en Woudenberg zijn overtuigd voorstander van de samenvoeging van de drie plaatsen tot een nieuwe gemeente. Zij beklemtoonden de samenhang van het gebied en de wenselijkheid van een schaalvergroting die zij samen niet verwezenlijken kunnen.
Renswoude wil daarentegen zelfstandig blijven. De inwoners van dit dorp lieten dat merken ook! Ze brachten opgewekt en assertief onder de aandacht dat zij, waar nodig met behulp van samenwerkingsconstructies, goed in staat zijn hun eigen boontjes te doppen. Als SGP-fractie willen we zorgvuldig luisteren naar alle argumenten. Daar is zo’n hoorzitting ook een belangrijk instrument voor. Maar het is duidelijk dat we wel zeer kritisch voorgesorteerd staan. Ons vaste uitgangspunt, zoals ook vermeld in ons verkiezingsprogramma, is dat we negatief staan tegen ‘gedwongen huwelijken’. Als een gemeente er een potje van heeft gemaakt en niet bestuurskrachtig is, heb je weinig recht van spreken. Maar dat is hier niet het geval. De lat ligt dan wel heel hoog, om ons ervan te overtuigen dat zo’n herindeling tegen de wens van een van de betrokken gemeenten in, te rechtvaardigen is.
Vrijdagavond mocht ik door naar Genemuiden/ gemeente Zwartewaterland in het kader van de verkiezingscampagne. Met veel enthousiasme werden door de kandidaten een aantal stevige speerpunten gepresenteerd, onder het motto: Woord houden!
Zaterdagavond heb ik nog een lezing voor een jongerenavond in Elspeet over geloofsvervolging.
Het is fijn dit onderwerp samen met mijn vrouw Marlies te doen. Dat is toch wel veel gezelliger dan alleen op pad te gaan. Bovendien ook mooi om samen voor te bereiden.