Woensdag 10 februari 2010 - Main contents
Gisteren het rapport “Over tevreden consumenten” gekregen van het centraal bureau Levensmiddelen. In het rapport willen ze aantonen dat de supermarkten smalle marges hebben op de producten die ze verkopen. Interessant is dat het rapport een mooi beeld geeft van de macht van de vee-, vlees en vissector en de financiële steun die ze vanuit de overheid (met name vanuit de Europese Unie ontvangen). Even een paar cijfers:
Wist u dat de Nederlandse melkveehouders elk jaar bijna 400 miljoen(!) euro ontvangen aan Europese subsidies (dit is rechtstreekse inkomenssteun)? Dat er sprake is van feitelijk maar één aanbieder van melkproducten, namelijk het megaconcern FrieslandCampina met een jaaromzet van 9,1 miljard euro? Zij heeft een marktaandeel van maar liefst 80%! Dat betekent dat zij bijna alle melkveehouders aan een touwtje heeft.
Slachter VION slacht de meeste varkens en heeft met varkensvlees een marktaandeel in Nederland van 60%.
Gemiddeld wordt 70 procent van alle dierlijke producten geëxporteerd. De Nederlandse veesector wil graag de melkboer en slager van Europa zijn. Geen wonder dat we in ons kleine landje, waar grond duur is, de dieren op industriële wijze houden met alle misstanden op het gebied van dierenwelzijn, volksgezondheid (dierziekten) en milieuvervuiling van dien.
Je moet je afvragen of je de landbouw echt helpt met zoveel directe inkomenssteun. Het blijft een race to the botom wanneer we met bulkproductie ons op de wereldmarkt willen blijven begeven. Het enige resultaat is een verdere intensivering en schaalvergroting van de veehouderij. Ik vind dat áls we de landbouwsector financieel steunen, dat we daaraan dierenwelzijns- en milieueisen aan moeten stellen. Dat gebeurt nu niet of veel te weinig.
Vandaag heb ik kamervragen gesteld over een dierenartsenpraktijk in Doetinchem-Zeddam die scheefstaande spenen van koeien met een snee in het uier rechtzetten om zo te kunnen worden gemolken met melkrobots. weer een voorbeeld van de doorgeslagen vee-industrie waar helaas ook steeds meer melkveehouders onder te scharen zijn.
Ik ga zoals jullie wellicht weten regelmatig naar de Ezelsociëteit in Zeist (opvang voor verwaarloosde, afgedankte en mishandelde ezels). Nu is het mogelijk om deze stichting te nomineren, zodat zij kans maakt op een gift van de Telefoon- en Gouden Gids.
De Ezelsociëteit kan de gift goed gebruiken voor het inkopen van hooi, stro en overige voeders en voor kosten van de hoefsmid, dierenarts, paardentandarts en medicijnen. Daarnaast kan de gift ook goed besteed worden aan het onderhoud van het terrein en de stallen door bijvoorbeeld het isoleren van de daken van de stallen en de ruimte voor de vrijwilligers. Klik hier om ze te nomineren.
Vanavond geef ik een lezing op het symposium “De mens in het beest en het beest in de mens” georganiseerd door de Diergeneeskundige Studenten Kring in Utrecht. Ik zal het hebben over de vee-industrie en de rol van de dierenarts.
Tot morgen!