Algemeen Overleg subsidie Veiligheid Kleine Bedrijven: 'oude' regeling voor alle aanvragers 2009

Source: P.E. (Pauline) Smeets i, published on Wednesday, February 10 2010.

Ondernemers die onder de 'oude' voorwaarden subsidie aanvroegen om de veiligheid van hun bedrijf te scannen, moeten ervan op aan kunnen dat zij het subsidiebedrag ontvangen dat toen nog gold. Dat heeft Pauline benadrukt tijdens het Algemeen Overleg met de staatssecretaris EZ vandaag in de Kamer. Er moet een adequate oplossing komen, vindt Pauline.

Overvallen bij winkeliers nemen nog altijd toe. De regeling om subsidie te krijgen om kleine bedrijven door te lichten op de beveiliging is zo succesvol dat de pot snel opraakte. Ondernemers die eind 2009 een aanvraag indienden zouden daarom worden 'overgeheveld' naar de aangepaste regeling. Ondernemers ontvangen dan een kleiner bedrag om toch alle aanvragen te kunnen honoreren. Aanvragers uit 2009 moeten op het 'oude' bedrag kunnen rekenen, vindt Pauline. De staatssecretaris zegde toe dat ondernemers die bonnetjes overleggen het bedrag vergoed zullen krijgen.

Hierna volgt de volledige spreektekst.

Spreektekst AO Subsidie Veiligheid kleine bedrijven

10 februari 2010

PvdA-fractie Pauline Smeets

  • GESPROKEN WOORD GELDT -

Voorzitter,

De criminaliteit tegen ondernemers is de laatste jaren afgenomen, maar helaas geldt dat niet voor de overvallen. Integendeel, die stijgen sinds 2007. Daarom hebben we ook als fractie, samen met andere partijen in deze Kamer, extra geld ter beschikking gesteld aan kleine bedrijven om maatregelen te kunnen nemen tegen die overvallen. Maar ik weet dat de staatssecretaris het thema ook hoog op de agenda heeft staan. Door middel van amendementen hebben we in de afgelopen jaren bij begrotingsbehandelingen, zowel in 2008 als in 2010, de budgetten kunnen uitbreiden om zoveel mogelijk ondernemers te helpen bij het aanbrengen van verbeteringen van de beveiliging van hun bedrijf.

De regeling om de beveiliging van een bedrijf door te lichten en te verbeteren is een groot succes. Het verheugt ons dat zoveel ondernemers de regeling willen gebruiken. Om alle aanvragen te kunnen honoreren gaat de staatssecretaris de regeling versoberen. Per ondernemer is dan minder geld beschikbaar. Daar kunnen wij ons in vinden.

Waar wij echter niet achter kunnen staan is dat de aanvragers die onder de ‘oude’ regeling een subsidieverzoek indienden worden ‘overgeheveld’ naar de nieuwe voorwaarden, alleen omdat de pot leeg is. De geloofwaardigheid van de overheid komt in het gedrang. Bovendien zijn er bedrijven die al investeringen hebben gedaan en die kunnen in de problemen komen.

Daarom hebben we de volgende vragen voor de staatssecretaris:

Ø Wat is de rol van SenterNovem? De PvdA-fractie heeft sterk de indruk dat zij dit traject niet goed begeleid hebben.

Ø Waar komen in een tijdsbestek van circa vier weken in eens 3000 aanvragen vandaan? Dit aantal is toch opmerkelijk.

Ø Hoe is op dit moment de communicatie met de gedupeerde ondernemers? Welke rol speelt SenterNovem hierin en hebben zij alles onder controle?

De PvdA-fractie gaat ervan uit dat de staatssecretaris met een adequate oplossing komt!

De PvdA vindt het ongehoord als we de kleine bedrijven in de kou laten staan.