Keuze tegen verlenging SWIFT-overeenkomst zorgt voor achteruitgang - Main contents
Hét onderwerp van deze Straatsburgweek was de verlenging van de SWIFT-overeenkomst. De keuze door de meerderheid van het EP om tegen verlenging van de tijdelijke overeenkomst die Europa nu met de USA heeft te stemmen, is ronduit onverstandig. Wat er voor de voorstemmers echt speelt is een machtspel tussen Europees Parlement, Europese Raad en Europese Commissie. Het EP heeft meer macht door Lissabon en die macht is donderdag misbruikt.
In de aanloop naar het debat over de SWIFT- overeenkomst is er inderdaad nogal wat misgegaan. Commissie en Raad hebben het Parlement onvoldoende en te laat geïnformeerd. Dit mag niet weer gebeuren. Toch is de tijdelijke overeenkomst die nu niet is verlengd, essentieel beter dan de originele SWIFT-overeenkomst uit 2007.
Tijdelijke overeenkomst
Die tijdelijke overeenkomst regelt de toegangsrechten tot de informatiegegevens heel precies: alleen bevoegde experts van de Administratie van de Verenigde Staten mogen bij een redelijk en aantoonbaar vermoeden van betrokkenheid bij terrorisme door een persoon, diens gegevens benutten. Een speciaal in de Verenigde Staten gestationeerde rechter van de Europese Unie ziet toe op de juiste toepassing van deze waarborg. Voorts, zou iemand toch bezwaar hebben tegen gebruik van die gegevens, dan is er een speciale regeling getroffen om dit versneld bij de rechter te brengen.
De tijdelijke overeenkomst kan zeker verbeterd worden, met name waar het de wederkerigheid van informatie-uitwisseling betreft. Zowel de Raadsvoorzitter maar zeker EU Commissaris Wallström hebben woensdag en donderdag in het Europees Parlement toegezegd al in maart terug te komen bij het Parlement om het onderhandelingsmandaat over de nieuwe overeenkomst te bespreken. Dus was het nodig om de huidige tijdelijke overeenkomst met 9 maanden ter verlengen om gedurende die tijd te spreken over het maken van de nieuwe overeenkomst.
Achteruitgang
Nu de meerderheid van het EP dit heeft geblokkeerd loopt de huidige tijdelijke overeenkomst binnen 30 dagen af. Dan vallen we terug op bilaterale rechtshulpverdragen tussen de USA en meerdere EU Lidstaten. Daarbij ontbreekt Europese coördinatie bij de uitwisseling van informatie gerelateerd aan personen, waarvan wordt vermoed dat ze betrokken zijn bij terroristische activiteiten. En dan wordt het ook erg moeilijk gegevens te vinden en te koppelen, door de veelheid van die bilaterale verdragen tussen de EU Lidstaten en de Verenigde Staten. De veiligheid van onze burgers is bepaald niet gediend met deze achteruitgang!
Ik betreur dus ten zeerste de opstelling van de meerderheid van het Europees Parlement. Onder de slogan van 'de privacy komt in gevaar' toont men zich nu zogenaamd heel flink. Zeer jammer! De bestaande tijdelijke overeenkomst voldoet - inderdaad kan beter, maar voldoet! - , en heeft z'n waarde bewezen. Er zijn tientallen mogelijke aanslagen aantoonbaar voorkomen en er zijn meerdere mensen opgepakt door dit verdrag. Maar nu vallen we terug op een onzekerder situatie op basis van bilaterale rechtshulpverdragen die uiteenlopend van aard zijn en waarbij Europese coördinatie geheel ontbreekt. Flink hoor, zo'n Parlement!