Binnenhofblog 6

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Friday, February 12 2010.

Over onder meer heroverwegingen, nieuwe burgemeesters, Irak en 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Heroverwegingen

De politiek staat voor een immense opgave. Na ruim vijftien jaar economische voorspoed en dientengevolge ook veel ruimte voor nieuw overheidsbeleid, staan we nu voor de opgave de overheidsuitgaven ingrijpend terug te dringen. Deze opgave werpt z’n schaduw vooruit: niet op defensie?! Niet op onderwijs?! Handen af van provincies?! Als aan het eind van de rit de sociale zekerheid maar niet de dupe is.

Nieuwe burgemeesters

Heerlen krijgt Paul Depla en Wijdemeren Martijn Smit. Mooie benoemingen. In Heerlen is wel wat te doen. Een stad die kampt met de een forse terugloop van het aantal inwoners en als gevolg daarvan koopkracht, bedrijvigheid en voorzieningen. De PvdA bestrijdt de krimp doordat een hele goede lokale PvdA-bestuurder daar z’n tanden in gaat zetten. Heerlen gefeliciteerd. Ook Martijn Smit is wethouder geweest en gaat na een aantal jaren burgemeesterschap van Zeevang naar de ingewikkelde fusiegemeente Wijdemeren. Heel veel succes.

Onderzoek jeugdzorg

Afgelopen maandag heel veel cliënten en hun (groot)ouders van de jeugdzorg en medewerkers uit de jeugdzorg gehoord. De werkgroep is stevig van start gegaan. Rode draden zijn de administratieve last, het vermijden van risico’s, de verkokering, het gewicht van de indicatiestelling, de tekortschietende communicatie met de ouders. Aanstaande maandag verder. Uitermate nuttig om zo grondig met een onderwerp aan de slag te gaan.

Irak

Gelukkig heeft het kabinet een formulering gevonden die recht doet aan de lessen uit het onderzoek van de commissie Davids. Het gaat uiteindelijk niet om een kleinigheid, ook al is het zeven jaar geleden en heeft Nederland niet militair bijgedragen aan de inval in Irak. Nederland als aanjager van de ontwikkeling van internationaal recht kon het zich niet permitteren deze lessen naast zich neer te leggen. Nu kunnen we binnen de Verenigde Naties geloofwaardig onze rol blijven spelen.

Diversiteit

Met Wouter Bos en een paar collega’s in het gebouw van de Tweede Kamer een groot aantal partijgenoten met een Surinaamse, Marokkaanse en Turkse achtergrond ontvangen. Positieve sfeer, mede dankzij voorzitter Joyce Sylvester.

2013: 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Feest in 2013 en Ruud Lubbers gaat het voorbereiden. Als hij maar regelt dat Koning Willem-Alexander in 2013 per boot op Scheveningen landt, net als zijn voorouder Koning Willem I in 1813. Dan hebben we weer een mooi feestje in Den Haag. Haagse gemeentebestuurders opgelet, Ruud Lubbers moet z’n comité nog invullen.

Provincies, waterschappen en/of regio’s?

Afgelopen week de eerste bijeenkomst van de werkgroep middenbestuur van de PvdA. Dat worden boeiende discussies over de toekomst van de provincies, waterschappen en allerhande vormen van (functioneel) regionaal bestuur.

Politiek-ambtelijke verhoudingen

Met een flink aantal topambtenaren gesproken over de verhouding tussen politiek en ambtenarij. Boeiend, maar toch het gevoel dat hier op dit moment niet het grootste probleem in het openbaar bestuur ligt.

Campagne

Vrijdag 12 februari: soepactie Zoetermeer

Zaterdag 13 februari: canvassen Leyweg

Zondag 14 februari: opkomstactie Bouwlust

Haagse varia

Binnenstadsborrel

Na geruime tijd weer eens een bezoek gebracht aan de Haagse Binnenstadsborrel, toch een van de meest geslaagde netwerkbijeenkomsten in de stad. Ditmaal op de eerste verdieping van de Openbare Bibliotheek aan het Spui dat opnieuw ingericht is om er de debatfunctie te doen ontwikkelen.

Canvassen

In het Schipperskwartier ben ik geschrokken. Dat ziet er hier en daar niet uit: akelige steegjes, lege woningen, veel overlast van jongeren. Is dit nu zo’n buurtje dat aan de aandacht van gemeente en corporatie ontsnapt nu deze zo gevestigd is op de krachtwijken? Ik hoop dat de nieuwe fractie in april/mei eens een werkbezoek/canvasactie in het Schipperskwartier aflegt. Ik meld me daarvoor aan.