Valentijn: biologische rozen of fair trade?

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Saturday, February 13 2010.

Zondag is het Valentijnsdag. Ik vraag mij af of ik een romantische geste moet maken. Een roos voor mijn geliefde? Maar wat voor roos dan? Biologisch of fair trade?

Biologisch én fair trade, dat zou misschien wel het mooist zijn. Maar zie zulke rozen maar eens te vinden. Volgens mij zijn die nog niet op de markt.

Biologische rozen uit Nederland dan? Ze bestaan. Maar voor een gifvrije Valentijnsdag moet ik wel een heel eind door de stad fietsen, zo leert de Biogids. Sowieso komt de teelt van biologische bloemen in ons land niet echt van de grond. Helaas.

Fair trade, dat loopt beter. Verantwoord geproduceerde rozen uit Afrika zijn in opmars. Ik hoef er zelfs de kou niet voor in. Rozen met een Max Havelaar-keurmerk kun je tegenwoordig online te bestellen.

Luchtvracht

Het nadeel van bloemen uit Afrika is dat ze worden ingevlogen. Nu gaan er wel heel veel bloemen in de buik van een vliegtuig, maar toch vormt dat luchtvervoer een belasting voor het klimaat. Dat is vast de reden waarom Natuur en Milieu Afrikaanse rozen niet noemt als alternatief voor Nederlandse gifrozen. Dan maar geen Valentijnsroos?

Nu hoor ik mijn Zimbabwaanse vrienden protesteren. “Wait, Judith, think twice. Duurzame ontwikkeling gaat niet alleen over milieu en klimaat. Het gaat ook over ontwikkeling. Bij ons in Afrika zijn miljoenen boeren voor hun levensonderhoud afhankelijk van de export van landbouwproducten naar jullie in Europa. Hier in Zimbabwe vormen rozen zo ongeveer het enige wat we nog kunnen exporteren. Fair trade rozen nog wel, zonder de misselijke geur van uitbuiting. Alsjeblieft, westerse consumenten, laat ons niet in de steek…”

“Ja, het vervoer van onze producten naar jullie markten belast het klimaat, maar wie zijn jullie om ons daarop af te rekenen? Jullie zijn de klimaatzondaars, niet wij. De deal was toch dat jullie minder CO2 zouden uitstoten, terwijl wij onze uitstoot nog mogen laten groeien om uit de armoede te komen? Trouwens, hoe duurzaam zijn de rozen die jullie telen? Nederland heeft toch veel te weinig zon?”

Kilometers versus kilowatts

Goed punt. Als ik een rozenzaadje was, zou ik liever in Afrika ontkiemen. Niet in het koude Nederland. Hier is de teelt nogal nep. Er moet een Afrikaans klimaat gesimuleerd worden om rozen op te kweken, in verwarmde kassen met kunstlicht. En dat vergt een hoeveelheid energie… Volgens Brits onderzoek kost een Nederlandse roos zes keer zo veel CO2 als een Afrikaanse. Vervoer meegeteld. Kilometers zijn dus bedrieglijk. Kilowatts tikken harder aan.

Daarmee is het pleit beslecht. Mijn Valentijn krijgt een fair trade roos.