Binnenhofblog 7

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Friday, February 19 2010.

Over onder meer de crisis, het Huis van de Democratie en mijn bezoek aan het NOVA College in Den Haag.

Crisis

Op het moment dat ik dit schrijf, zitten we nog midden in de crisis. Maar al het politiek gedoe neemt niet weg dat Nederland de afgelopen jaren een geweldig grote bijdrage levert aan de NAVO-inspanningen in Afghanistan. Er wordt nu gesuggereerd dat wij achteloos en onverantwoord hiermee willen stoppen. Maar dat is een vertekening van de werkelijkheid. Die is namelijk dat wij twee jaar geleden hebben bijgetekend voor nog eens twee jaar, omdat er op dat moment geen ander NAVO-lid was dat onze inspanning wilde overnemen. Dit ondanks bezwaren tegen de strategie, het ontbreken van een exitstrategie, het bijna onverantwoorde beslag op onze krijgsmacht. Twee jaar hebben de NAVO en de Nederlandse diplomatie de tijd gehad om alternatieven voor onze bijdrage te organiseren. Me dunkt dat het veelzeggend is dat zoiets in de harde internationale politiek klaarblijkelijk alleen werkt door de daad bij het woord te voegen en weg te gaan. Anders zitten we daar nog tot in lengte van jaren. En dat kan van ons niet worden gevraagd.

Dagmar Oudshoorn burgemeester

Nu is zij nog stadsdeelvoorzitter van Feijenoord, vanaf mei aanstaande burgemeester van Uithoorn. Van harte gefeliciteerd. Jong, vrouw en Surinaams, drie vliegen in één klap. Een geweldig succes. Na Sylvester en Aboutaleb de derde ‘allochtone’ burgemeester.

Huis van de Democratie

De hoek Spui/Kalvermarkt voor het nieuwe Huis van de Democratie en Rechtsstaat zou te duur worden. Minister Ter Horst durft het risico niet aan. De vogel in de hand dreigt te verdwijnen. Er resten slechts vogels in de lucht. En intussen moeten de honderdduizenden bezoekers van regeringsstad Den Haag nog langer wachten op een adequate ontvangstruimte waarin ze nader wegwijs worden gemaakt in onze democratische rechtsstaat. Jammer, en dat is nog zacht uitgedrukt.

NOVA College

Afgelopen woensdag bezocht ik het NOVA College aan de Hooftskade, samen met Saskia Mulder en Mustafa Okcuoglu. Deze school voorziet in onderwijs voor nieuwkomers tussen de twaalf en achttien jaar voor maximaal twee jaar. Dan stromen ze door naar het ‘gewone’ VMBO, HAVO of VWO of het MBO. Directeur Mohammed wees trots op de 53 nationaliteiten, de grote groepen Polen, Bulgaren en Afghanen. Vanaf augustus had de school al 522 leerlingen ingeschreven, waaronder een vaste stroom alleenstaande minderjarige asielzoekers, waarvoor het COA in Den Haag vijftig plaatsen beschikbaar heeft.

De migratie van Midden- en Oost-Europa is momenteel de belangrijkste trend. Dat geeft nieuwe vragen. Zo zijn veel van hen duidelijk niet gewend aan de omgang met zwarte medeleerlingen, docenten en ‘zelfs’ een zwarte directeur. Aan hem om duidelijk te maken dat hij net zo’n Nederlandse directeur is als zijn blanke collega’s en aan de betrokken ouders om beter in te burgeren.

De school doet meer: de zaterdagschool biedt les in onder meer Nederlands, Engels en ICT aan 430 deelnemers, waaronder 300 volwassenen. Er is nu een wachtlijst! De school biedt veel sport en cultuur en haalt hangjongeren van de straat. De school voorziet in de begeleiding op het Cruijff Court. De school ontwikkelt zich steeds meer tot buurtcampus.

Baldewsingh-Dekker: 3-0

De VVD in Den Haag onder leiding van de voormalige wethouders Meijer, Engering en Bruins werkte altijd goed samen met mijn PvdA bij de integratie van nieuwkomers. De sociaaldemocratische en liberale beginselen lieten zich altijd goed combineren: nieuwkomers de vrijheid geven om met behoud van hun identiteit mee te gaan doen aan onze samenleving, hun kansen te pakken. Daarbij werd geen onderscheid gemaakt tussen westerse en niet-westerse medewerkers van internationale bedrijven en instellingen, voormalige rijksgenoten uit Suriname, gastarbeiders en hun nazaten of vluchtelingen en hun nazaten.

Sinds Wilders de VVD op de hielen zit, ligt dat anders. Onder leiding van Dekker worden mensen met een traditionele islamitische leefstijl ineens beperkt in hun vrijheid, mogen middelbare scholen allochtone kinderen geen gelijke kans geven op een plekje op school, kan ieder cultureel festival subsidie krijgen tenzij het Turks, Marokkaans of Surinaams is (mag het Chinese nieuwjaar nog wel subsidie van Dekker? En de levende kerststal en de Chanoeka-viering?) en moet er een eind gemaakt worden aan inburgering en ontmoeting van burgers (de expat-fair ook maar weg?). Afgelopen dinsdag voerde Rabin namens ons het debat met Sander ten overstaan van circa zestig VVD’ers en maar drie PvdA’ers en dat deed hij ontzettend goed! Zelfs Frits Bolkestein en mijn collega Paul de Krom vonden dat hij het goed deed. Hulde.

Pim Breebaart

Deze week nam Pim Breebaart afscheid van de Haagse Hogeschool. Vele jaren heeft hij deze Haagse Hogeschool gemaakt tot wat hij nu is: een levendige, vrijzinnige, multiculturele broedplaats van talent, een emancipatiemachine voor tienduizenden jonge mensen die hoger opgeleid worden dan hun ouders en de toekomst van deze stad zullen bepalen. Pim heeft zich onderscheiden met z’n visie op onderwijs, op de multiculturele samenleving en zijn inzet voor de campus Laak met voldoende studentenwoningen. Den Haag is Pim veel dank verschuldigd. Door het crisisdebat moest ik z’n afscheidsbijeenkomst helaas voorbij laten gaan. Gelukkig kon ik hem via video nog toespreken.

Suriname Festival

Deze week in Den Haag. De start heb ik al moeten missen vanwege het crisisdebat. Misschien kan ik nog naar de slotavond op 27 februari. Ga ook eens langs. Een aanrader. Zie voor het programma deze week www.eekta.com.

Wereldplein

Dit weekend de presentatie van een nieuw project om vluchtelingen op weg te helpen. De fameuze stichting Wereldvenster zet z’n schouders eronder en ik doe graag mee als lid van het comité van aanbeveling.

Anita Schwaab

Ze gaat weg, althans bij het Vadercentrum Laak. Wat een verlies. Ik hoop dat het vadercentrum, de weggeefwinkel, de coöperatie en alle andere door haar ontwikkelde projecten ook op eigen benen verder kunnen. Ze blijft wel werken voor haar idealen, bij stichting Leergeld. Kwetsbare mensen in Den Haag kunnen gelukkig op haar ongelooflijke inzet blijven rekenen.

Campagne

In Zoetermeer, op de Leyweg en in Bouwlust afgelopen weekend was geweldig. Dit weekend ga ik maar eens met de campagnebus mee. Ik heb zomaar het vermoeden dat het goed is met veel kiezers te praten over afgelopen week.