Relatie klimaatverandering en rampen - Main contents
Het feit dat men zo onthutst reageert op mijn tweet over de link tussen klimaat verandering en de ramp in Haïti geeft aan dat internationale solidariteit springlevend is in de Nederlandse samenleving. Daar ben ik blij om. Wat wel verbeterd dient te worden is de wijze van communiceren met mensen die in eerste instantie een tegengestelde mening is toegedaan. Het begint door te vragen naar nader uitleg, vooral als het gaat om summiere berichtjes via twitter.
In mijn tweet heb ik de link gemaakt tussen klimaatverandering en rampen. Dus niet tussen klimaatverandering en de aardbeving. Het is een essentieel verschil.
Het is een lang bekend maar weinig erkend probleem dat de landen in de Caribische regio steeds zwaarder worden getroffen door de klimaatsverandering. Verwarming van de aarde door CO2 uitstoot en stijging van de zeespiegel vormen een gevaar voor de eilanden in de regio en zo ook voor Haïti. Daarbij komt het feit dat ieder jaar deze landen, wiens economie veelal gebaseerd is op toerisme en landbouw, getroffen kunnen worden door orkanen. Door haar in elkaar gestorte economie en inadequate politieke structuur is Haïti minder weerbaar dan haar buurlanden. Veelal is het land getroffen door een combinatie van politieke revoluties, bodem erosie, en orkanen. De aardbeving komt nog eens daarbij. En mijn hart gaat uit naar de vele slachtoffers die tijdens de voortdurende rampspoed bleven geloven in hun land. Zo ook naar de vele hulpverleners, NGOs en particuliere initiatieven, die Haïti nooit in de steek hebben gelaten.
Mijn tweet was een oproep dat bij de wederopbouw van Haïti rekening wordt gehouden met de ecologische en politiek-economische factoren.