Schriftelijke vragen gesteld over bancaire dienstverlening aan VvCC

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Wednesday, February 24 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Samen met Mei Li Vos heb ik vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Financiën. Het betreft de dienstverlening van banken aan de coffeeshopbranche. Al eerder stelden wij vragen. Toen omdat coffeeshops geen rekening konden openen. Nu omdat blijkt dat ook de Vereniging voor Cannabis Consumenten geen rekening kan openen. Als deze stichting geen rekening kan openen, wordt ze het zwarte-geld-circuit (lees:illegaliteit) ingedwongen. Dat kan nooit de bedoeling zijn!

De vragen kunt u hieronder lezen en worden binnen 3 weken beantwoord.

Vragen van de leden Vos en Bouwmeester (beiden PvdA) aan de minister van Financiën over bancaire dienstverlening aan de Vereniging voor Cannabis Consumenten

1.

Herinnert u zich uw antwoorden op Kamervragen van 9 juni jl., betreffende bancaire dienstverlening aan coffeeshops (KVR367752009Z10746) waarin u stelde dat banken een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om de problematiek van de zgn. ‘unbankables’ aan te pakken?

2.

Wat is, in dit licht, uw mening over het feit dat ook de Vereniging voor Cannabis Consumenten (VVCC) niet in staat blijkt te zijn om bij een bank een bankrekening te krijgen?

3.

Bent u het met de PvdA fractie eens dat het weigeren van een bankrekening zonder opgaaf van redenen of heldere criteria ongewenst is?

4.

Welke maatregelen of aanwijzigen heeft de NVB genomen om de problematiek van de ‘unbankables’ op te lossen?

5.

Bent u het met de PvdA-fractie eens dat er indien banken blijven persisteren in het weigeren van unbankables dat er dan maatregelen genomen moeten worden, ook om te voorkomen dat de cannabissector in de illegale sfeer vervalt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om de banken te dwingen het probleem aan te pakken?