Geheimhouding rondom ACTA onderhandelingen leidt tot enorme irritatie - Main contents
Source: J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, published on Thursday, February 25 2010, 12:56.
in Nieuws
Verschillende Europese landen lijken daadwerkelijk openheid van zaken te willen geven als het gaat om het veelbesproken Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) verdrag en de geheime onderhandelingen hierover. Naar verluidt wordt dit streven echter gefrustreerd door de Europese Commissie, Duitsland, de Verenigde Staten en een paar Aziatische landen. Via gelekte informatie wordt verder duidelijk dat de deelnemers aan het 'geheime' ACTA-overleg tevens tot op het bot verdeeld zijn over de zgn. 'three strikes', de rechtsbasis en een intern informatienetwerk.
VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de Europese Commissie middels schriftelijke vragen om opheldering gevraagd:
-
1.Kan de EC aangeven of zij van mening is dat openheid de voorkeur heeft boven de welbekende 'achterkamers'? Zo nee, waarom niet?
-
2.Is de EC het met mij eens dat vergaande speculaties over de mogelijke inhoud (met als gevolg de nodige ophef) juist ontstaan omdat de ACTA-stukken en onderhandelingen geheim zijn? Zo nee, waarom niet?
-
3.Is de EC van plan een pro-actieve houding aan te nemen en aldus andere partijen te overtuigen van de noodzaak om transparant te zijn? Zo nee, waarom niet?
-
4.Klopt het dat de civiele paragraaf is geschreven door de VS en derhalve verdacht veel lijkt op de omstreden Amerikaanse auteursrechtenwetgeving, de Digital Millennium Copyright Act?
-
5.Gesteld wordt dat Europeanen niet bang hoeven te zijn dat hun laptop of mp3-speler aan de grens wordt doorzocht. Er is namelijk onderhandeld over het 'vrijstellen van persoonlijke bagage'. Kan de EC aangeven wat dit precies betekent? Zo nee, waarom niet?
-
6.Klopt het dat de EC heeft gemeend zich op 'grappige' wijze te moeten uitlaten over de volgende stakeholdersbijeenkomst, e.g. "bij voorkeur in een voetbalstadion zodat alle supporters van het bekritiseren van ACTA gehuisvest kunnen worden"?
Bron:
Blog Jeanine Hennis-Plasschaert