Neuengamme

Source: C.A. (Antoinette) Vietsch i, published on Wednesday, February 24 2010.

Op uitnodiging van de Bürgerschaft der Freien und Hansestadt Hamburg (het parlement van de deelstaat Hamburg) en de directie van de KZ-Gedenkstätte Neuengamme hebben de woordvoerders WOII van de Tweede Kamer samen met de voorzitter van de Tweede Kamer een werkbezoek gebracht aan Hamburg. Het bezoek is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Vriendenkring Neuengamme.

Tijdens de oorlog werden 20 kinderen gebruikt voor medische experimenten. Aan het einde van de oorlog werden ze afgevoerd naar een school in Hamburg waar ze met hun 4 begeleiders opgehangen zijn. Twee van de kinderen en twee van de volwassenen waren Nederlanders. De herdenkplaats in en bij de school hebben we bezocht.

Daarna volgde een ontoeting met de vice-voorzitter van het parlement en met enkele parlementsleden.

De avond werd afgesloten met een diner in de havenclub.

De volgende dag hebben we het kamp Neuengamme bezocht. Dit kamp was een werkkamp waar gemiddeld 4 gevangenen per dag overleden. In totaal ruim 100.000 mannen en vrouwen.

In het kamp waren tentoonstellingen over de kamptijd en daarna.

Oorspronkelijk was het kamp een steenfabriek. Later werden er ook geweren gemaakt. De gevangenen stierven door uitputting ten gevolge van de slechte omstandigheden qua eten, temperatuur etc.

Tijdens de oorlog waren hier zo'n 5500 Nederlanders opgesloten, waaronder ook de mannen uit Putten. Ongeveer 10% van hen overleefden. Uit Putten overleden 540 mannen.

De Duitesers kregen opdracht aan het eind van de oorlog om het kamp op te ruimen. De gevangenen werden in boten ondergebracht. De gallieerden zagen de boten aan voor troepentransport en bombardeerden de boten op 3 mei 1945. Er kwamen daarbij zo'n 7000 mensen om.

Namens de Tweede Kamer hebben we een krans gelegd bij het monument voor de slachtoffers. Ook hebben we bloemen gelegd bij het monument voor de mannen uit Putten en bij de steen voor de Nederlandse slachtoffers.