Woensdag 3 februari

Source: J.J. (Jan) Mastwijk i, published on Wednesday, February 3 2010.

Om 10.30 biedt Omroep Max, samen met de ouderenbonden, Rover en de gehandicaptenorganisaties een petitie aan die zegt dat de strippenkaart pas mag worden afgeschaft als alle problemen met de chipkaart zijn opgelost. Voor de camera van Omroep Max zeg ik dat ik het deels daarmee eens ben. We moeten op 11 februari in Rotterdam stoppen met de strippenkaart, vinden de meeste partijen in de Kamer. Daar kun je dan alleen nog maar reizen met de OV-chipkaart. Ik denk dat dit goed zal gaan lopen. Van de hobbels en hindernissen die daaruit de komende weken nog naar voren komen, moeten we leren. In overleg met alle betrokkenen die dingen oplossen voordat we in andere steden (Amsterdam wil in april helemaal over op de chipkaart) de strippenkaart ‘uit schakelen’.

Het debat met Huizinga om 11 uur gaat over het zelfde onderwerp. Collega Roemer van de SP trekt als vanouds fel van leer tegen de staatssecretaris. Ik ben er helemaal klaar mee. Hij is zo zwartgallig over Huizinga en de chipkaart dat ik hem verwijt dat hij eigenlijk de chipkaart helemaal niet wil, hetgeen hij uiteraard in alle toonaarden ontkent.

Voor alle duidelijkheid; de CDA-fractie wil ook een goede invoering van de OV-chipkaart, en er zijn nog best dingen die de aandacht vragen. Bijvoorbeeld de positie van de ouderen (voor wie veranderingen vaak moeilijk en ingewikkeld zijn) en voor de mensen met een (visuele) beperking. Maar wij kiezen voor ‘gaande de weg, blijkt de weg’. Daar is meer van te verwachten dan steeds maar roepen dat er helemaal niks van deugt.

Eind van de middag wordt dit debat in de plenaire zaal afgerond met een aantal moties. Ik dien er namens het CDA twee in. Die roepen op tot extra aandacht voor de mensen met een beperking en voor de ouderen. Huizinga beschouwt ze als ondersteuning van haar beleid. Aptroot van de VVD dient een wel heel bijzonder motie in. Hij vraagt het kabinet om de regie voor het invoeren van de chipkaart over te dragen aan minister Eurlings. Bijzonder, want diezelfde minister wordt door de VVD weggezet als niet los te vertrouwen in het dossier van de km-heffing. Bijzonder bovendien omdat dit in feite een motie van wantrouwen is aan het adres van Huizinga. Om die reden vragen de collega’s Anker (CU), Van Gent (GL) en ik om de motie direct in stemming te brengen. Alleen de SP, VVD, Verdonk en de PVV stemmen voor.

Tussen het AO chipkaart en de stemming in de plenaire zaal door, heb ik om 13 uur nog een debat met minister Verburg over Staatsbosbeheer (SBB). Samen met anderen stel ik vast dat SBB zich na een paar miskleunen inzake de erfpachtscanons op de eilanden, de zandwinning in Gasselte, de biologische boer in Drie (nabij Ermelo) en wat onverklaarbare acties inzake van kappen van bomen her in der in den lande, aan het herstellen is. SBB begint zich te realiseren dat hij een ‘maatschappelijke onderneming’ is die de wijsheid niet in (erf)pacht heeft.