Donderdag 17 december

Source: J.J. (Jan) Mastwijk i, published on Thursday, December 17 2009.

Ook Den Haag is wit. Het aantal kilometers file is zo groot dat ik me afvraag: ‘Hebben wij zoveel km snelweg?’ Ook op het spoor zijn grote problemen. Ik vind dat dit niet kan. Bij de eerste de beste normale Hollandse winterdag ligt half Nederland plat. Tegen een journalist van De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden zeg ik dat dan ook. De techniek (ProRail) moet beter bestand zijn tegen mechanische invloeden en de NS moeten hun dienstregeling zo maken dat niet zo’n beetje elke trein in NL vertraging heeft als er ergens in een regio een trein vastloopt. Het moet robuuster worden, zeker in een tijd dat we rondlopen met plannen voor Hoogfrequent spoor in de Randstad met veel meer treinen in een uur. Verder moeten er meer ‘gescheiden bloedsomlopen’ in het spoor komen zodat het domino-effect (trein met pech in Overijssel, vertragingen tot in Brabant en Limburg) verdwijnt.

Ik heb deze week geen debatten. Mooie gelegenheid om te werken aan overdracht van dossiers van Ruud van Heugten aan mij en van mij aan Nihat Eski. In de ochtend praat ik Nihat over een aantal dingen bij. Hij kan zich in het reces inlezen en dan volgend jaar ‘vol aan de bak’.

Geheel tegen de gewoonte in hebben we de laatste stemmingen niet rond middernacht maar al om 20.30 uur. Tegen half tien zijn we klaar. Vele collega’s reizen direct af. Ik ga met anderen nog even naar Nieuwspoort maar daar blijf ik niet zo lang. Gisteravond was het ruim voldoende laat en per slot van rekening ben ik nu 60. Je gaat het direct voelen!