Donderdag 10 december

Source: J.J. (Jan) Mastwijk i, published on Thursday, December 10 2009.

Na een paar interne gesprekken praat ik eind van de ochtend met iemand uit de veredelingssector over het kwekersrecht. Dat is, zeg maar, het auteursrecht voor innovatie vondsten bij de veredeling van bloemen, planten en groenten. We moeten zorgen dat de positie van de vele kleine veredelaars in Nederland overeind blijft. Hier worden vaak de mooiste dingen bedacht en gerealiseerd en dat is weer van groot belang voor Nederlands als ‘draaischijf’ van de tuinbouw in Europa en de wereld.

Om 15 uur een debat met Wouter Bos over de verbetering van de financiële verantwoording en over een nieuw kader voor de subsidieverlening.

Over de verantwoording (de manier waarop het kabinet na afloop van het begrotingsjaar uitlegt wat er met de centjes is gebeurd en of we ‘waar voor ons geld’ hebben gekregen) heb ik u al eens het een en ander verteld. Goed verantwoorden is een moeizaam proces, maar het gaat elk jaar iets beter.

Het nieuwe subsidiekader houdt in dat de regels rond de subsidieverstrekkingen worden aangepast. Het bijhouden en controleren van van alles en nog wat kost jaarlijks vele tientallen miljoenen euro’s. Het werk rond een individuele subsidie staat vaak niet in verhouding tot het bedrag dat met die subsidie is gemoeid. ‘Dat kost meer van het luiden dan van het begraven’, zou mijn moeder zeggen.

Voor de lagere bedragen wordt het regime soepeler. Minder controle, minder regels, minder kosten. Maar het wordt zeker geen Eldorado voor fraudeurs. Er komen steekproeven en de sancties zijn keihard. Fraude betekent aangifte en verspelen van de subsidie, terugbetalen met rente en boete.

Tijdens het debat zeg ik over de verantwoording dat ik ‘het voerbakje wel steeds iets hoger wil hangen’. Bos kijkt me glazig aan; hij kent deze term niet. Ik nodig hem uit om eens op werkbezoek te gaan bij de agrarische sector.

Eind van de middag nog wat spullen inpakken. Maandag verhuis ik met Patricia en Ciska naar een andere werkkamer. We ruilen met collega Ans Willemse en haar medewerkster Marieke.

Begin van de avond begint de tweede termijn van de behandeling van de VROM-begroting. Dat loopt door tot pakweg half twaalf. Ik ben in de buurt om Hein Pieper een beetje support te geven. We overleggen over een paar moties. Hij redt zich prima.