Maandag 23 november

Source: J.J. (Jan) Mastwijk i, published on Monday, November 23 2009.

Vanavond is het Nota-overleg over de ‘Plattelandswoning’, het initiatief van collega Ruud van Heugten om mogelijkheden van wonen en bedrijvigheid in het landelijk gebied wat beter op elkaar af te stemmen. Ik besteed de ochtend aan het nog eens doorlezen van de nota en de reactie van minister Cramer.

Begin van de middag rijd ik naar Den Haag. Ik eet met Mona van Spijk, onze beleidsmedewerkster LNV, een hapje en we praten ondertussen over de afwikkeling van de kwestie sneeuwschade van november 2005. Daarna gaat zij naar huis en ik naar het debat over de Plattelandswoning.

Er is veel lof van de collega’s én de minister voor Ruud van Heugten. Initiatief nemen wordt zeer gewaardeerd, ook door collega’s die het met het de gedachte achter het onderwerp niet eens zijn. Het feit dat iemand de nek uitsteekt, is een compliment waard. Ik sluit me uiteraard namens de CDA-fractie daarbij aan.

Het onderwerp is typisch zo’n punt waarbij niet de nogal eens gebruikelijke scheiding tussen oppositie en coalitie speelt. De oplossing van Van Heugten, namelijk een voormalige agrarische bedrijfswoning die door ‘burgers’ is of gaat worden bewoond de aanduiding ‘Plattelandswoning’ geven, maakt veel mogelijk. Die woning mag dan door burgers worden bewoond (met burger is hier bedoeld iemand die daar geen bedrijf uitoefent, bijvoorbeeld de boer die stopt, daar wil blijven wonen en zijn bedrijf verkoopt aan een ander). Het verschil met andere burgerwoningen in het buitengebied is dat de Plattelandswoning dezelfde planologische en milieubescherming heeft als de voormalige bedrijfswoning. Dat voorkomt dat belendende bedrijven in de problemen komen met de bedrijfsvoering of dat een gemeente handhavend moet optreden omdat regels met elkaar botsen.

De diverse fracties én de minister zijn positief. Het lost problemen op, maakt onder voorwaarden wonen (en een stukje kleinschalige bedrijvigheid) in het buitengebied mogelijk en belemmert ondernemers die verder willen niet in de mogelijkheden. Met dat alles is de leefbaarheid van het platteland gediend.

Namens verschillende fracties dien ik een motie in die de minister oproept de inhoud van de Nota te verwerken in een wetsontwerp en dat uiterlijk zomer 2010 naar de Kamer te sturen. Minister Cramer zegt de motie te zullen uitvoeren.

Na afloop nog even een afzakkertje in Nieuwspoort en dan richting flatje. Ik moet nog voorbereidend werk doen voor de behandeling van de begroting Verkeer en Waterstaat die voor woensdag en donderdag op de agenda staat.