Binnenhofblog 9

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Wednesday, March 3 2010.

Over onder meer de campagne, Jeltje en een vreemde sfeer in de Tweede Kamer.

Campagne, campagne… en champagne?

Vrijdag bij de moskee El Islam, zaterdag op de Leyweg, maandag in Zwolle en Meppel, maandagavond in Morgenstond, dinsdag met Jetta Klijnsma op de markt Leyweg en woensdag de stad in om de opkomst te bevorderen. Campagne, campagne, hard nodig nu de splijters van de PVV aan de Haagse poort rammelen en de verbinders van onze partij moeten knokken. Ik denk echt dat de PvdA de grootste kan blijven in Den Haag. Vanavond zullen we het weten. Maar nu alvast de complimenten voor alle vrijwilligers en kandidaten voor de intensieve campagne en de dank aan de kiezers die ons (opnieuw) het vertrouwen hebben gegeven.

Jeltje

Het heeft gewerkt, de keuze voor Jeltje heeft eraan bijgedragen dat het in Den Haag om de PvdA versus de PVV gaat, in plaats van Pechtold versus Wilders. Nooit eerder kreeg de Haagse PvdA-lijsttrekker zoveel media-aandacht als Jeltje. Nu staat ze voor de moeilijke taak om een goed college te vormen op basis van een programma waarmee we de krappe jaren die voor ons liggen zo sociaal en zo perspectiefvol mogelijk tegemoet kunnen gaan.

Kamer

Intussen een vreemde sfeer in de Tweede Kamer. Wat gaan we nog wel behandelen, wat niet? Welke leden willen opnieuw kandidaat-Kamerlid zijn en welke niet? Hoe gaan we nu om met onze CDA-collega’s en met die van andere partijen nu we niet langer deel uitmaken van de regering? Kunnen onze medewerkers blijven na de verkiezingen in juni? Ik heb mijn handen vol aan de herindelingen. Worden deze controversieel verklaard of juist niet? Het gaat om Noord-Limburg, het Gooi, de Gelderse Vallei en Zuidwest-Friesland. Van alle kanten word ik benaderd door voor- en tegenstanders.

Reuma

Van 7 tot en met 13 maart is er weer de reumacollecte. Van harte aanbevolen.

Verkiezingsprogramma

Onder grote tijdsdruk moet er een verkiezingsprogramma worden opgesteld. Ik ga proberen samen met partijgenten uit provincies, gemeenten en waterschappen een standpunt te bepalen over de inrichting van ons openbaar bestuur. Alle partijen willen een deel van de bezuinigingen ook vinden in het openbaar bestuur zelf. En terecht. Wij ook. Maar het snijden in anders vlees is altijd makkelijker dan het snijden in eigen vlees.

Doorzetters

Op vrijdag 16 april verdedigt Mick Matthys zijn proefschrift over Doorzetters, over universitair afgestudeerden uit arbeidersmilieus. Ik mocht daaraan meewerken. Ben benieuwd.

City Pier City

Zondag 14 maart is het zo ver. Ik ben er klaar voor. Maar hoop wel op veel steun langs de kant gedurende de ruim 21 kilometer.