VVD krijgt toezegging dat overheidswebsites toegankelijk worden voor gehandicapten

Source: B.I. (Brigitte) van der Burg i, published on Thursday, March 11 2010.

VVD krijgt toezegging dat overheidswebsites toegankelijk worden voor gehandicapten

Woensdag 10 maart 2010

VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg is tevreden dat staatssecretaris Bijleveld heeft toegezegd dat ze werk gaat maken van de toegankelijkheid van overheidswebsites voor mensen met een handicap.

Van der Burg had de staatssecretaris daarom gevraagd. Aanleiding hiervoor is een onderzoek waaruit blijkt dat er bij 98% van de websites van gemeenten problemen zijn met de toegankelijkheid.

"Websites gaan een steeds grotere rol spelen bij de dienstverlening van de overheid aan burgers. Dan is het toch wel het minste dat deze websites voor iedereen toegankelijk zijn", aldus van der Burg. Het gaat bij de toegankelijkheid zowel om mensen met een visuele handicap als met een gehoorprobleem. Staatssecretaris Bijleveld heeft nu toegezegd met verschillende belangengroeperingen om tafel te gaan om een actieplan te maken zodat deze websites tenminste aan een minimaal pakket voldoen. Dit actieplan zal bevatten dat in de toekomst alle nieuwe websites automatisch aan de standaarden voldoen, en dat waar mogelijk bestaande sites aangepast worden.

Ook heeft staatssecretaris Bijleveld op aandringen van Van der Burg beloofd de quickscan die het ministerie gebruikt om de toegankelijkheid van websites te testen onder de loep te nemen. Verschillende groeperingen hadden geklaagd dat websites die door de test waren gekomen toch niet bruikbaar bleken voor gehandicapten.