Binnenhofblog 10

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Thursday, March 11 2010.

Over onder meer een voorjaar met een NK en een WK, de peilingen, de Gerda en Wilders in de Haagse raad.

Gelukt

De PvdA is in Den Haag veruit de grootste gebleven. Allemaal van harte gefeliciteerd. En nu op weg naar een nog beter resultaat op 9 juni. Want dat is nodig om Nederland leefbaar te houden en niet te laten afglijden naar een land van wantrouwen, rancune, op de spits drijven, haat en discriminatie. En dat is nodig om de echte problemen van de economie, de arbeidsmarkt, de vergrijzing, de zorg en nog vele andere op basis van solidariteit op te lossen.

NK en WK: een ‘heet’ voorjaar

Alle partijen moeten op stel en sprong hun lijsten en verkiezingsprogramma’s opstellen, ofwel hun opstellingen en speelwijze bepalen. Wie wordt op 9 juni kampioen van Nederland (en wie een paar weken later wereldkampioen? Nederland raakt in de greep van verkiezingen en het WK. Ik kijk ernaar uit.

Peilingen

In de peilingen kruipen de politieke partijen steeds dichter bij elkaar. D66 en VVD profiteren van het ‘bandwagon’-effect van de gewonnen gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA stabiliseert (het verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen viel mee) en het CDA valt terug (verlies in plaats van winst). Dit zegt echter nog weinig.

Na de val

Na de val van het kabinet is het zoeken naar een nieuwe houding op het Binnenhof. Het werk moet zoveel mogelijk doorgaan. Het land moet bestuurd worden. Maar tegelijkertijd is het kabinet uitgeregeerd en zijn er verkiezingen uitgeschreven voor een nieuwe Kamer. Wat kunnen we nog wel behandelen en wat niet? De werkgroep Jeugdzorg gaat gewoon door. Datzelfde geldt voor een aantal wetsvoorstellen tot gemeentelijke herindeling. Aan dit lijstje heb ik in ieder geval de regeling voor klokkenluiders weten toe te voegen. En we gaan ook proberen het kabinet voort te laten gaan met het aan banden leggen van de topinkomens in de semipublieke sector.

‘Gerda’

Verbazingwekkend, hoezeer ervaren politici in de fout kunnen gaan. Interessanter is nog dat het jubileum van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt aangegrepen voor een andere campagne. Namelijk die om het bestaan van dit departement veilig te stellen. Veel partijen willen departementen samenvoegen. Zelfs het CDA heeft het erover. Wil LNV via ‘Gerda’ deze dans ontspringen? Het lijkt er erg op.

Afscheid oude raad

Van een aantal raadsleden wordt definitief afscheid genomen. Een aantal komt later misschien nog terug. Hedwig Vos, Taetske van der Reijt, Susan Cohen en Koen Baart komen zeker niet meer terug. Frank Poppe en Willem Minderhout wellicht veel later in deze raadsperiode. Gisela Döll en Marko Fehres waarschijnlijk niet. Allemaal uitstekende raadsleden. Met Koen Baart heb ik zelf nog in de raad gezeten. Maar het is niet alleen daarom dat ik in het bijzonder hem wil bedanken voor zijn werk in de Haagse gemeenteraad. Hij was gewoon een uiterst effectief raadslid vóór, maar zeker ook achter de schermen, die als secretaris van de fractie en plaatsvervangend raadsvoorzitter zich buitengewoon heeft ingezet voor onze stad.

Wilders in de raad 1

Vandaag worden maar liefst vier Kamerleden lid van de gemeenteraad van Den Haag. De Mos, Fritsma en Wilders van de PVV en Van Vroonhoven van het CDA. Zo’n dubbelmandaat gaat niet werken, dat blijkt vandaag al. Een spoeddebat (!) over het vermeende afkopen van relgedrag van Marokkaanse jongeren op oudejaarsavond in Gouda op verzoek van de PVV wordt van de agenda afgevoerd, omdat Fritsma moet worden geïnstalleerd in de Haagse raad. Valt nog mee dat we vanavond geen stemmingen hebben waarbij drie PVV-leden doorslaggevend zijn.

Wilders in de raad 2

Het werk in gemeenteraden is belangrijk, eervol, maar vooral ook intensief. Grote fracties zijn het aan hun omvang verplicht alles te doen. Dat geldt dus ook voor de achtkoppige fractie van de PVV. Nu kan een lid een wat kleinere portefeuille nemen. Zoals Wilders. Ben benieuwd of hij kiest voor de hondenuitrenplekken, de ondergrondse containers of de kapvergunningen.

Wilders in de raad 3

Zonde van al die honderdduizenden euro’s die nu in de beveiliging van de Haagse raadszaal worden geïnvesteerd als straks blijkt dat Wilders binnen enkele maanden weer uit de Haagse raad vertrekt.

Anita Schwaab, wereldwijf

Wat was ik blij dat ik dinsdag jongstleden even bij het afscheid van Anita in het Vadercentrum Adam in Laak kon zijn. Meer dan honderd zeer uiteenlopende Hagenaars wilden haar bedanken voor haar geweldige werk voor dit Vadercentrum en de vele verbonden projecten. Terecht. En mooi dat ik haar even kon toespreken.

City-Pier-City

Aanstaande zondag. Let op een grijze man in ADO-shirt. Dat ben ik. En ik vind steun helemaal niet erg!