Te gek voor woorden

Source: E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, published on Friday, March 19 2010.

Na een lange dag zakte ik gisterenavond op de bank en keek gewoontegetrouw naar pagina 101 van teletekst. Mijn leven staat momenteel nogal in het teken van het nieuws; politiek verdrong de afgelopen dagen al het andere nieuws van de voorpagina’s. Maar gisterenavond ineens een heel ander bericht, ‘de val van Srebrenica de schuld van homo’s’. Ik moest het drie keer lezen voordat ik begreep wat er stond. En eigenlijk heb ik het nog steeds niet begrepen.

De redenering is als volgt. In Nederland mogen mensen in het leger openlijk homoseksueel zijn. Je bent het en je vertelt het. Niks bijzonders zou je denken. Toch is dat in veel landen niet zo. In Amerika heeft voormalig president Clinton er voor gezorgd dat homoseksuelen in het leger mochten, met één beperking: ‘don’t ask, don’t tell’. Dat kwam er op neer dat het leger er geen punt van zou maken als mensen homo waren, maar je mocht het dan ook niet zomaar vertellen. Obama probeert ook dit laatste bastion van de homofoben in het leger omver te werpen. En daar hebben de Amerikaanse conservatieven blijkbaar grote moeite mee.

De Amerikaanse ex-generaal John Sheehan kwam daarom met de ongehoorde bewering dat de val van Srebrenica te wijten was aan de homoseksuelen in het Nederlandse leger. Homo’s zijn blijkbaar geen echte mannen, in deze man’s zieke geest. En zonder échte mannen kun je geen oorlogen winnen.

De val van Srebrenica is een groot drama geweest, waar gelukkig door de aanhoudende druk van journalisten heel veel onderzoek naar is geweest. Het heeft uiteindelijk zelfs geleid tot de val van het kabinet in Nederland. De val van Srebrenica misbruiken om homo’s uit het leger te weren is werkelijk te gek voor woorden.

Wat mij persoonlijk het meest verdrietig maakt, is wat dit teweeg brengt bij de mannen en vrouwen die voor ons in Bosnië hebben gezeten. Het was een vreselijke oorlog, met net als in elke oorlog geen winnaars. Maar om op deze manier een trap na te krijgen is werkelijk ongehoord.