PvdA voor toegankelijkere Medicinale Cannabis

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Tuesday, March 23 2010.

Voor bepaalde mensen met een aandoening heeft medicinale cannabis een heilzame werking. Het is daarom goed dat cannabis, als medicijn onder voorwaarden verstrekt en vergoed kan worden. Bevorderen van de gezondheid en daarbij bestrijden van pijn staat immers voorop.

Drie soorten medicinale cannabis wordt momenteel onderstrikte voorwaarden geteeld, waardoor de zuiverheid en samenstelling van het medicijn ‘medicinale cannabis, wordt gegarandeerd. Hierdoor zijn mensen voor deze drie soorten niet afhankelijk van cannabis uit de coffeeshop, waar geen kwaliteitseisen worden gesteld, omdat de inkoop van cannabis (helaas!) niet is gereguleerd.

Echter, het aantal soorten cannabis dat op recept verkrijgbaar is, is beperkt tot 3. Ook is de kennis over de heilzame werking bij huisartsen niet overal optimaal en niet alle apotheken verkopen het. En dat terwijl er volgens medici veel meer mensen gebaat zijn bij gebruik van medicinale cannabis, maar dan van andere dan de huidige 3 aangeboden soorten. Het initiatiefvoorstel van D66 om medicinale cannabis toegankelijker te maken kan rekenen op sympathie van de PvdA.

Om over te kunnen gaan tot mogelijke uitbreiding van het assortiment medicinale cannabis, moeten twee aantal zaken onderzocht worden:

Onderzoek naar uitbreiding van het assortiment. Eerst moet duidelijk worden welke soorten cannabis voor bepaalde ziekten een heilzame werking kan hebben

Tegelijkertijd moet dan ook worden geïnvesteerd in voorlichting aan huisartsen en apotheken, over (varianten van ) gebruik en voorschrijven. Zodat medicinale cannabis ook daadwerkelijk wordt voorgeschreven en men weet hoe het medicijn te gebruiken.

Daarom vindt de PvdA het van belang dat het taboe op gebruik van medicinale cannabis wordt doorbroeken. Voor bepaalde aandoeningen wordt gebruik al erkend door Minister Klink van VWS, als andere soorten ook een heilzame werking hebben, dan moet uitbreiding van het assortiment mogelijk zijn.