Sluiting Justitiële Jeugdinrichtingen

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Thursday, March 18 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

Vandaag debatteerde de Kamer met demissionair minister Hirsch Ballin over de Justitiële Jeugdinrichtingen. Eén van de onderwerpen op de agenda was de sluiting van 3 JJi's.

Als gevolg van dalende zware jeugdcriminaliteit staan jeugdgevangenissen deels leeg. Dat is een goede zaak en dat moeten we vooral zo houden. Maar uiteraard moet blijvend worden ingezet op tegengaan van overlast en criminaliteit door jongeren.

De minister wil wegens de overcapaciteit 3 jji’s sluiten, zonder te hebben uitgewerkt welke gevolgen dit voor de regio heeft waar de inrichting staat, voor het personeel en wat mogelijke alternatieven zijn. De PvdA heeft hierbij 2 grote bezwaren:

  • 1) 
    Het is onfatsoenlijk naar het personeel toe: We willen mensen aan het werk houden en hun kennis, expertise en ervaring slim inzetten
  • 2) 
    Er zijn een hoop kinderen die op een wachtlijst staan voor zorg, omdat er tekort aan personeel en gebouwen is.

Daarom heeft de PvdA voorgesteld om de ontstane capaciteit in te zetten voor kinderen die zorg nodig hebben. Ervaren personeel is er immers, er hoeven allen aanpassingen aan het gebouw te worden gedaan.

Dit is goed voor kinderen, elk kind telt immers. En we houden mensen aan het werk.

De minister heeft toegezegd de alternatieven/ ons voorstel te onderzoeken en voor 1 mei een reactie aan de Kamer te geven.