Ambtelijke heroverwegingen: plaatsvervangende schaamte en schrale troost
September 2009 - motie van wantrouwen Mark Rutte: deze regering regeert niet, laat het maken van keuzes in tijden van een ernstige crisis over aan ambtenaren die er een half jaar over mogen doen.
Oktober 2009 - oppositiebrede motie in Eerste Kamer: kan de regering in december 2009 svp laten weten welke bezuinigingsscenario's er tegen die tijd nog over zijn?
Februari 2010 - kabinetscrisis, kabinet demissionair.
April 2010 - ambtelijke heroverwegingen, het demissionaire kabinet heeft er niets meer over te zeggen, het is een zaak van de politieke partijen in de aanloop naar de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.
Er zal later hard geoordeeld worden over het vierde kabinet Balkenende. In plaats van kritieke beslissingen te nemen muntte het zo lang uit in niet-beslissen dat het uiteindelijk niet hoefde te beslissen over de keuzes voor de toekomst. Er maakt zich plaatsvervangende schaamte van mij meester nu ik dit allemaal nogeens rustig overdenk. Dienaren van de kroon die het hebben laten liggen en het aan de ambtenaren overlieten.
Schrale troost dat 'de politiek' - dus de partijen richting Tweede Kamerverkiezingen - nu toch weer aan zet is. Maar een deel van 'de politiek' heeft zogezegd zijn rechten om nog echt mee te doen verspeeld. Die hebben het te lang op zijn beloop gelaten. De kiezers zullen dat op 9 juni duidelijk laten weten.
Read more ...
- 1.VVD-politicus en bestuurskundige, die een belangrijke rol speelde tijdens de formatie 2010 en daarna minister van Buitenlandse Zaken werd in het kabinet-Rutte I. Autoriteit op het gebied van veiligheids- en crisismanagement en oprichter van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement BV. In Rotterdam en Leiden hoogleraar bestuurskunde en elf jaar Eerste Kamerlid voor de VVD, waarvan vijf jaar fractievoorzitter. Ondernam in 2010 met Wallage tevergeefs pogingen om een Paars kabinet te vormen, met GroenLinks als vierde partij. Zijn ministerschap verliep moeizaam. Had geen al te goede relatie met zijn ambtenaren. Hij kreeg verder onder meer te maken met de terechtstelling van Iraans-Nederlandse in Iran. Verdedigde met succes deelname aan missies in Afghanistan, Libiƫ en Zuid-Soedan en zette zich in voor een vrij internet.