Juffrouw Sabrina

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Thursday, April 1 2010.

Juffrouw Sabrina is een zeer toegewijde juffrouw van de bovenbouw op de Haagse basisschool Het Startpunt. Het Startpunt ligt aan een van de vanouds moeilijkste pleinen in de Haagse Schilderswijk: ‘hardcore Krachtwijk’ dus.

Juffrouw Sabrina is een zeer toegewijde juffrouw van de bovenbouw op de Haagse basisschool Het Startpunt. Het Startpunt ligt aan een van de vanouds moeilijkste pleinen in de Haagse Schilderswijk: ‘hardcore Krachtwijk’ dus. Juffrouw Sabrina is een typisch Haags-Indische dame, type Wieteke van Dort. Ik ken haar al heel lang: ik denk dat ze haar 25-jarig jubileum als basisschooljuf er al op heeft zitten.

Ik kom haar na geruime tijd weer eens tegen, samen met haar man. Deze draait zich om en begint me zeer trots te vertellen over de superscore op de CITO-toets van haar klas. Deze zeer ‘zwarte’ klas heeft hoger gescoord dan het landelijk gemiddelde; Mohammed had zelfs de maximale score van 550, een andere Mohammed en Hasnein 549, Serdar 548, Furkan 545, Merwe en Mina 543 en Asma 540. Uitzonderlijk voor deze nieuwe Hagenezen van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse afkomst. Allemaal gymnasiumklantjes.

Ik besluit om de klas te bezoeken en ze een ijsje te brengen voor deze topprestatie. Op school hoor ik dat juffrouw Sabrina ze zowel in groep zeven als acht heeft lesgegeven, dat de school deelneemt aan een zeer intensief programma waarbij de kinderen zes uur per week extra les krijgen. Achter de school ligt de Haagse sporttuin, waarin de kinderen veilig kunnen sporten onder professionele begeleiding.

Ik geniet van de goede sfeer in de klas, ook jegens de minder hoog scorende klasgenootjes. Desgevraagd blijken ze bijzonder goed op de hoogte van begrippen als zwarte school, allochtonen, achterstand. Ook zijn ze zich bewust van hun prestatie als afwijking van het gangbare beeld. Mooi en triest tegelijk, voor deze honderd procent Hageneesjes.

Enthousiast meld ik mijn collega’s dit fantastische resultaat van onze inspanningen voor beter onderwijs aan kinderen die dat hard nodig hebben, maar vooral natuurlijk van tot in de tenen gemotiveerde leerkrachten als juffrouw Sabrina. Voor haar en haar kinderen doen we het tenslotte allemaal, in raden, colleges, parlement en als het even kan weer in de regering.