Binnenhofblog 13

Source: P.M.M. (Pierre) Heijnen i, published on Thursday, April 1 2010.

Over onder meer de referendumwet, juffrouw Sabrina, vernieuwing van bestuurlijke organisaties en de Koninginnenach.

Looping

Het is weer tijd voor de pretparken. Daardoor geïnspireerd schiet het CDA de ene week de kilometerheffing af, om een week later - na de ANWB-ledenenquête - weer vóór de kilometerbeprijzing te zijn. Snapt u het nog? Het CDA zit wat de kilometerheffing betreft in een looping.

Referendumwet uitgesteld

Het correctief referendum komt er voorlopig niet. Als het ontbindingsbesluit van de Tweede Kamer is genomen, kan deze niet meer besluiten over een grondwetswijziging. Dat betekent dat de eerstvolgende twee Kamers zich erover zullen moeten buigen en, in laatste instantie, met tweederde meerderheid aannemen, wil het kracht van wet krijgen.

Het raadgevend referendum - waarvoor geen grondwetswijziging nodig is - kan er wel eerder zijn. Maar dat hangt af van de vraag of dit initiatief een meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. Mijn verzoek om ondersteuningverklaringen via DigiD mogelijk te maken wordt door de minister ruimhartig ingewilligd. Hij laat dit serieus onderzoeken.

Krimp

Terneuzen dreigt z’n belastingkantoor kwijt te raken aan Breda. Is dat nu nodig in dit ICT-tijdperk? Tientallen arbeidsplaatsen weg uit de krimpregio Zeeuws-Vlaanderen? Daarover maar eens schriftelijke vragen gesteld. Dat moeten we maar eens proberen te voorkomen.

Dankzij de VVD

Dankzij de VVD konden wij tijdens het vragenuurtje duidelijk maken dat de afgelopen jaren mede dankzij de PvdA tienduizenden banen erbij zijn gekomen in het onderwijs, de zorg en bij de politie. Zij waren gevallen over de CBS-cijfers waaruit bleek dat de overheid was gegroeid, maar gingen iets te gemakkelijk voorbij aan de oorzaken daarvan.

Startpunt

Deze basisschool aan het Jacob van Campenplein heeft kanjers in huis, zowel onder de leerkrachten als onder de leerlingen. Op bezoek bij juffrouw Sabrina samen met Saskia Mulder bleek hoezeer zij profiteren van de extra’s die scholen met veel achterstandsleerlingen krijgen: de sporttuin, zes uur extra les per week, goede begeleiding van de leerkrachten, een conciërge. En het resultaat mag er zijn. Mohammed en zijn klasgenootjes scoorden op de CITO-toets 550, 549 (2x), 548 punten alsof het niets was. Zo zien wij het graag in Den Haag.

Nieuwe termijn

Veel collega-Kamerleden van andere fracties weten inmiddels waar ze aan toe zijn. Of ze kunnen terugkeren als Kamerlid en op welke plek van de kieslijsten ze staan. CDA, VVD, SP, CU, D66, allemaal bekend. Wij houden het nog even spannend. En dat geldt ook voor mij.

Minder ministeries en waterschappen en provincies onder één bestuur

Het gaat er steeds meer naar uitzien, nu zelfs het CDA-programma zich hiervoor uitspreekt. Het momentum voor vernieuwing van de bestuurlijke organisatie van dit land is nu. De komende kabinetsformatie moet onomkeerbare stappen bevatten tot herordening. Balkenende noemde als voorbeelden voor het samengaan van ministeries Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties/Justitie en Verkeer en Waterstaat/VROM. Vergat hij Economische Zaken/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit expres of sluit het CDA deze fusie uit?

Verkiezingswaarnemers in Nederland

Deze week een gesprek met officiële waarnemers van de OVSE (uit Polen) om de gang van zaken tijdens de verkiezingen in Nederland na te gaan. Vreemde gewaarwording. Nooit gedacht dat wij nog eens onderwerp van internationaal waarnemerschap op dit terrein zouden zijn.

Haagse varia

College Den Haag

Zo, de PVV heeft z’n zin en hoeft geen verantwoordelijkheid te dragen in Den Haag. Eigenlijk maar goed ook. Want waar ik ook ben, de angst voor hen zit er goed in. Nu echt aan de slag. Den Haag verdient snel een nieuw stadsbestuur. De verkiezingen lijken alweer een eeuwigheid geleden.

Fusie Den Haag-Westland

Als het Westland nu deel zou uitmaken van de gemeente Den Haag zou het wel toeristisch gebied zijn en konden de winkels op zondag gewoon open. Gek toch.

Vak W

Vorige week mocht ik samen met jeugdtrainer Wim van Laar een halfuur optreden in Vak W op TV West over ADO Den Haag. Leuke, ontspannen uitzending. Ik relativeerde de problemen bij ADO Den Haag onder verwijzing naar de situatie bij de meeste andere betaald voetbalclubs. Ik kon toen niet vermoeden wat er deze week allemaal zou gebeuren rond trainer Atteveld.

Koninginnenach?

Ik lees tot mijn schrik dat de Koninginnenach misschien niet doorgaat. Dat zal toch niet! Zo’n mooi Haags evenement. Kom op ondernemers en stadsbestuur, dat laten jullie toch niet gebeuren.

Koninklijke Schouwburg

Deze week met de Raad van Toezicht het jaarverslag 2009 van de Koninklijke Schouwburg vastgesteld en een geweldig leuk stuk, ‘Amateurs’, gezien. Een aanrader.