Bangkok IPU 25 maart 1 april. - Main contents
Zondag morgen ben ik eerst naar de opening van het congres geweest en heb ik de locaties verkend. Het congrescentrum is een enorm complex. Ons hotel is onderdeel van het congrescentrum. We kunnen dus binnen door naar de verschillende zalen.
’s Middags zijn Reina en ik. op bezoek geweest bij Willem Jan Blok en zijn vrouw en kinderen. Willem Jan is een zoon van goede kennissen uit ons dorp en woont nu twee jaar in Bangkok. Willem Jan werkt bij een Amerikaans bedrijf. We hadden hem al een hele tijd niet gezien en het was een bijzondere ontmoeting.
We waren met de taxi dwars door de stad gereden om hen op te zoeken. Na het bezoek zijn we naar een aanleg stijger bij de rivier gegaan om van daaruit met een longboat over de rivier door een gedeelte van de stad te varen. Bangkok is een stad dat doorsneden is met kanalen en rivieren, zo iets als Venetië maar dan wel op z’n Thaise.
Opvallend in Bangkok is dat de armoede pal naast de enorme gebouwen erg zichtbaar is. Huizen op palen naast gigantische wolkenkrabbers. Met een TUK TUK terug naar het hotel.
Maandag de hele dag op het congres en ’s middags heb ik in de tweede commissie mijn speech mogen houden over de noodzaak om landbouw en water hoog op de agenda te houden van de IPU.
Er lag een uitstekend rapport over Ontwikkelingsamenwerking en de noodzaak om nu met nog meer inzet onze internationale afspraken na te komen. Door de financieel economische crisis worden de armste mensen die part nog deel hebben aan het veroorzaken van de crises extra hard getroffen.
Ik heb in mijn bijdrage ook mijn collega’s opgeroepen om samen met de OS landen zich sterk te maken om het bereiken van de Millenium Development Goals dichter bij te brengen. Met name heb ik aandacht gevraagd voor voedselproductie, landbouw en het ontwikkelen van perspectieven voor het platteland. Na de voedselrellen in 2008 is er al meer aandacht voor gekomen, maar dit ebt zo weer weg. Veel aandacht is er voor de stedelijke armoede, maar het blijft noodzakelijk om, zeker gezien de effecten van de klimaatsveranderingen, perspectieven te bieden voor boeren en boerinnen. 70% van de bevolking in de OS landen is direct dan wel indirect verbonden met landbouw.
Parallel aan de voedselproductie is het van belang om de schaarste aan water onder de aandacht te brengen. Intensivering van de voedsel productie gaat hand in hand met het verdelen van water. Irrigatiesystemen moeten efficiënt worden ingezet. In de voorbereiding van onze Nederlandse inzet hebben we een gesprek gehad met Prins Willem Alexander, die voor de Verenigde Naties zich bijzonder inzet voor het thema water. De Prins heeft ons op het hart gedrukt om met name de combinatie van watergebruik en landbouw nadrukkelijk in te brengen. Daarnaast heb ik de uitkomsten van de bijeenkomst in New York van de Commission for Sustainable Devolpment in mei 2009 nog maar weer benoemd. Deze commissie stond onder voorzitterschap van onze minister van LNV mevr. Verburg.
Landbouw kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van meerdere crises. Voedsel productie in relatie tot de klimaatsveranderingen staat voor een enorme uitdaging. Landbouw is geen onderdeel van het probleem maar kan en zal een belangrijk aandeel leveren voor de oplossingen.
Dinsdag zijn we met een aantal delegatieleden en hun partners op bezoek geweest bij een Nederlands zuivel bedrijf Frieslandcampina. De zuivel fabriek ligt in zuid Bangkok, waar we onder begeleiding van de landbouwraad Hubert Konijn naar toe zijn gereden. Dwars door de stad. Een rit van meer dan een uur. De unit van Friesland wordt geleid door Hans Huistra een Fries uit Surhuisterveen en dus een dorpsgenoot van Joop Atsma.
Bijzonder te zien hoe binnen de kortste keren er in het Fries wordt geconverseerd. Het ging al snel over in het Engels.
Friesland zit al lange tijd in Thailand en heeft een heeft op het terrein van zuivel de sterkste positie. In Thailand wordt ongeveer 1milj. Liter melk geproduceerd en Friesland maakt daar veel consumenten producten van. Ze kopen de melk van boeren coöperaties en ontvangen 400 ton melk per dag. De prijs die de boeren ontvangen is ongeveer 30 euro cent per liter.
Onze minister van LNV heeft vorig jaar een nieuwe fabriek hier geopend. De fabriek ligt aan de buitenkant van Bangkok en zag er heel goed uit. Er werken ongeveer 1000 mensen.
Aansluitend zijn we buiten Bangkok twee uur rijden naar twee boeren bedrijven gegaan. Daarover zal ik een nader bericht sturen
Harm Evert