Thailand. Bangkok. Congres Interparlementaire Unie - Main contents
Ik neem voor een dag of 8 deel aan een conferentie van de Inter Parlementaire Unie in Bangkok. De IPU is een organisatie van leden van gekozen parlementen uit de hele wereld. Zoals bekend wordt hier in Bangkok gedemonstreerd tegen de regering. Veel merken we daar weliswaar niet van: we zitten in een gesloten congrescentrum. Maar spannend is het wel wat er staat te gebeuren. Delen van de stad zijn afgesloten om de betogers uit elkaar te houden.
IPU congres Bangkok 25 maart tot en met 1 april
Tussen 25 maart en 1 april woon ik de conferentie van de IPU bij in Bangkok. De IPU is een vereniging van parlementariërs van gekozen parlementen. Ongeveer 150 parlementen zijn aangesloten bij de IPU. Twee keer per jaar komt de IPU bij elkaar. Een keer in Geneve als voorbereiding op de jaarlijkse plenaire conferentie. Nu is dat in Bangkok. Eerder was ik in Kaapstad en op Bali.
Meer dan 1500 leden van de IPU zijn nu bijeen in Bangkok.
De agenda van de bijeenkomst staat in het teken van het thema: Parliament at the heart of political reconsiliation and good governance.
Naast de plenaire vergadering zijn er drie commissies die zich met verschillende thema’s bezig houden.
De eerste commissie houdt zich bezig met vrede en internationale veiligheid
De tweede commissie met duurzame ontwikkeling, financiering en handel
De derde commissie met democratisering en mensenrechten.
Ik ben als lid van de tweede commissie samen met Kathleen Ferrier van het CDA verantwoordelijk voor het volgen van deze commissie. We zullen tijdens de bijeenkomst van de tweede commissie inbrengen dat we het van belang vinden dat landbouw en water weer prominent op de agenda van de internationale organisaties komen. Ook binnen de IPU is het van belang dat onze collega parlementariërs zich inspannen om hun regeringen achter de broek te zitten als het om landbouw en water gaat.
Ter voorbereiding van dit thema hebben we oa een gesprek gehad met de Prins van Oranje. Zijne Koninklijke Hoogheid is met name binnen de VN enorm actief om het thema water hoog op de agenda te krijgen en te houden. Ook nemen we de uitkomsten mee van de VN conferentie van de Commission for Sustainable Development , die vorig jaar in New York is gehouden. Deze 17de ronde van de VN commissie werd voorgezeten door onze minister van LNV mevr Verburg.
Allereerst de situatie in Thailand en dan met name in Bangkok.
De hoofdstad wordt beheerst door demonstraties van de Roden tegen de Gelen. De Roden vertegenwoordigen de afgezette premierThaksin en de Gelen hebben hun sympathie voor de huidige premier Abhisit.
De afgezette president heeft zijn aanhang met name op het platteland en heeft voor de arme bevolking een aantal maatregelen genomen zoals een volksverzekering. Hij heeft zijn steun gekocht via een aantal andere wetten. De huidige regering heeft de steun van het leger en heeft zijn aanhang meer in de stad.
Delen van de stad zijn afgezet door de politie om de betogers uit elkaar te houden. We zijn zondag middag met een taxi door de stad gereden en zagen dat er inderdaad straten zijn afgezet.
Ook rijden er veel auto’s rond vol geladen met mensen die rode shirts dragen en vlaggen op de auto hebben. Luid toeterend rijden ze door de straten. Iedereen komt op voor de democratie maar het proces van democratisering stokt!
De situatie kan ernstig uit de hand lopen als de zeer zwakke en zieke koning overlijdt
Thailand is lid van de ASEAN en speelt een belangrijke rol in de regio. De ASEAN is een economische samenwerking tussen een aantal landen in de regio. Thailand is door zijn ligging een belangrijke aanlandingsplaats voor veel goederen die oa naar China gaan. Het is ook een plaats waar veel toeristen komen en tegelijkertijd hun medische kwalen laten verhelpen.
Het is bovendien een geweldig vruchtbaar land en veel grondstoffen komen uit Thailand, waardoor het bijzondere aandacht krijgt van de Unilevers en Frieslandfoods van deze wereld. Daarnaast zijn Philips, DSM en Heineken belangrijke Nederlandse investeerders in Thailand
Birma (Mya Mar).
Thailand grenst aan Birma. Birma is enorm destabiliserend voor de regio en de internationale gemeenschap is verdeeld over de manier waarop Birma tegemoet getreden moet worden. Sinds de komst van Obama is er een redelijke consensus over het vasthouden aan de sancties maar wil men tegelijkertijd de dialoog aan gaan met de junta. In het noorden van Thailand zitten meer dan 150.000 vluchtelingen uit Birma in gesloten kampen. Thailand heeft het vluchtelingenverdrag niet ondertekend.
De junta is bezig verkiezingen voor te bereiden en het is nog maar de vraag of de oppositie van An san su sy hier aan mee mag doen. Nederland ondersteunt via een aantal mensenrechten organisaties en andere ngo’s allerlei activiteiten in Birma.
Op de Nederlandse Ambassade is een politiepost gestationeerd, die zich met name bezig houdt met de heroine smokkel, pedofilie, vrouwen handel etc. Deze post was de eerste buitenlandse politie post van Nederland. Thailand is een safe heaven voor Nederlandse criminelen. Men kan gemakkelijk weg kruipen in de anonimiteit. De Nederlandse pluk-ze-wetgeving blijkt effectief te zijn, maar kan nog effectiever worden als er een bilateraal verdrag komt op rechtshulpverlening. De Thaise reger ing wil dit graag maar de Nederlandse autoriteiten aarzelen. Er zou een taylor made verdrag gemaakt moeten worden waardoor de pak kans enorm vergroot kan worden.
Tot zover een meer algemeen overzicht van de situatie in Thailand.
Harm Evert